Konferencia beszámoló: ionizáló sugárzás alkalmazása az állományvédelemben

Szerző: Lökkös Mónika
2023.12.06.
2023. november 21-én az Energiatudományi Kutatóközpont „Műtárgyak és régészeti tárgyak állagmegóvása ionizáló sugárzással” címmel tudományos ülést rendezett. A rendezvényen számos budapesti múzeum restaurátora és szakembere vett részt, a Magyar Nemzeti Levéltárat Lökkös Mónika képviselte.

Az egynapos konferenciát Dr. Horváth Ákos, az intézet főigazgatója nyitotta meg. Ezt követően Dr. Kovács András (HUN-REN EK) a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Európai Regionális Sugártechnológiai Programját ismertette, melyben a kulturális javak védelme is szerepel.  Ezzel kapcsolatban Dús Krisztina a Magyar Nemzeti Múzeum főrestaurátora beszélt részletesebben; konkrét esetek bemutatásával, és az ionizáló sugárzás műtárgyak esetében történő alkalmazásáról.

A konferencián Dr. Valentin Moise a bukaresti IRASM szakembere több esettanulmányon keresztül mutatta be tevékenységüket ezen a területen. Elmondása szerint akár papíralapú irattári anyagok, akár fából készült egyházi installációk fertőtlenítését is megoldották már ezzel a technológiával.

A szakirodalomban leírják, hogy már a 1970-es évek végétől kezdve különböző országokban már több esetben próbálták a tömeges fertőtlenítéshez a gammasugaras kezelést alkalmazni.

Ma már pontos adatokkal tudnak szolgálni, hogy mely anyagtípus esetében mekkora dózisú és milyen hosszan tartó sugárzás szükséges az adott probléma megoldására, melyeket gamma sugárzással, vagy elektron gyorsítóval végeznek el. Az értékeket a tárgyakat érő szükséges minimumig csökkentve, de a fertőzések megállításának mértékéig hozták egyensúlyba. Ez a technológia nem minden anyagtípusnál alkalmazható; például az üveg és kő alapanyagú műtárgyak színét megváltoztatja a sugárzás.

Penészedés iratok, rovarkár vagy egyéb fertőzések esetében megvizsgálták a papír, a bőr, a pergamen, a különböző tinták és színezőanyagok esetében ionizáló kezelések hatására fellépő változásokat. A mellékhatásokat, a sugárzás papírokra és egyéb szerves anyagokra vonatkozó hatását öregítési próbákkal vizsgálták meg. Megfigyelték, hogy a papír polimerizációs foka némileg csökken, ellenben a hidrogénkötések megerősödnek a sugárzás hatására. A tinták kevésbé, viszont a színező anyagok elég érzékenyek az ilyen típusú fertőtlenítésre.

A konferencia délutánján a résztvevőknek lehetőségük nyílt az Izotóp Intézet Kft. gammabesugárzó berendezésének és a HUN-REN EK lineáris elektrongyorsító berendezésének megtekintésére.

A gamma besugárzó egy 4X4 méteres alapterületű helyiséggel rendelkezik, ahol fertőtlenítést, anyag időtállóságot, illetve egy kamra segítségével 70 °C fokon öregítés próbákat is el tudnak végezni. A helyiség méretéből adódóan tömegesen vagy nagy méretű műtárgyakat is lehet fertőtleníteni, ezzel szemben a lineáris elektrongyorsító berendezéssel nem lehetséges. Ez a berendezés 30 cm széles, lapos, egyedi műtárgyak esetében alkalmazható.

A szervezők remélik, hogy a továbbiakban a kulturális javak megmentése terén szoros együttműködésben dolgozhatnak a múzeumi és egyéb társintézményekkel, hiszen ez a technológia lehetőséget adhat a jövőben a fertőzött műtárgyak tömeges fertőtlenítésre.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges