Kassa városa és a MOL együttműködése

REGIONÁLIS KAPCSOLATOK
2010.06.01.
2010. május 31-én Kassa város főpolgármestere, Ing. František Knapík és Reisz T. Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója együttműködési keretszerződést kötött a levéltári szakmai kapcsolatok erősítésére és bővítésére.

Kassa városának levéltára (Arhív Mesta Košice) és a Magyar Országos Levéltár (MOL) munkatársai között évek óta egyre szorosabb együttműködés alakult ki. A közös rendezvények sorából kiemelkedik II. Rákóczi Ferenc kultuszának ápolása: közös kiállítás, konferencia és kiadvány is jelzi a kapcsolatok erősségét.

2010. május 31-én Kassa város főpolgármestere, Ing. František Knapík, Jozef Filipko alpolgármester és dr. Jozef Kirst levéltárigazgató kíséretében látogatást tett Budapest Főváros Levéltárában (BFL) és a Magyar Országos Levéltárban. A látogatás hivatalos részeként a főpolgármester úr együttműködési megállapodást írt alá Reisz T. Csaba főigazgatóval (MOL). A keretszerződés célja, hogy a felek "hozzájáruljanak a tudásalapú társadalom és gazdaság fejlődéséhez, megerősítve a tudomány eredményeinek ismeretén alapuló tájékoztatást, valamint emeljék az intézményeikben folyó szakmai munka színvonalát".

Az együttműködés célja, hogy olyan szervezeti formákat és információs rendszereket alakítsanak ki, amelyek megfelelő keretet biztosítanak a tudományos, illetve a levéltári szakmai kapcsolatok erősítésére, bővítésére. A felek arra is törekednek, hogy a középkori és kora újkori levéltári forrásokat digitalizálják, adatbázisban rögzítsék és interneten keresztül hozzáférhetővé tegyék, és e törekvéseikben egymást szakmai tudásukkal támogassák.

Az együttműködési megállapodás aláírásán prof. dr. Gecsényi Lajos, a MOL nyugalmazott főigazgatója, dr. Á. Varga László, a BFL főigazgatója, a MOL több vezetője és munkatársa, valamint a magyarországi tudományos élet egyes képviselői is jelen voltak.

A megállapodás aláírását követően a vendégek Trostovszky Gabriella mb. főigazgató-helyettes kalauzolásával megtekintették az épületet és a Dőry Ferenc Törvényszobát, majd igen jó hangulatú kötetlen beszélgetéssel fejezték be a napi programot. 

Utolsó frissítés:

2015.07.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges