II. Hungarika Workshop a Magyar Nemzeti Levéltárban

2023.03.27.
2023. április 5-én 9 órától, a Magyar Nemzeti Levéltár Hungarika munkacsoportja és az MNL Tudományos Igazgatósága második alkalommal rendezi meg az MNL Bécsi kapu téri épületében a Hungarika workshopot. A 2023. évi rendezvény lehetőséget nyújt a külföldi levéltári hungarika feltárások legújabb eredményeinek széles körű bemutatására, a jövőbeli feltárások tervezésére, összehangolására és a kutatók közötti tapasztalatcserére.

A rendezvényen köszöntőt mond Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium), Lengyel Miklós, képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár (Külgazdasági és Külügyminisztérium), valamint a rendezvény házigazdája dr. habil. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója.

A konferencia délelőtti szekciójában megismerhetjük a Külgazdasági és Külügyminisztérium által évente meghirdetett, hungarika feltárásokat támogató Klebelsberg Kuno Ösztöndíjra sikeresen pályázók és más ismert kutatók/kutatócsoportok legújabb kutatási eredményeit. 2023-ban a délelőtti hungarika szekció előadásai a szlovákiai, ukrajnai, németországi és spanyolországi kutatási lehetőségeket mutatják be.

A délutáni szekcióban bemutatjuk a bécsi, moszkvai, és az újonnan kihelyezett vatikáni és isztambuli levéltári delegátusok szakmai munkáját.

Kevéssé ismert, hogy a magyar állam, az 1926. évi Badeni Egyezmény értelmében, a világon egyedülálló módon levéltári kirendeltséget tart fenn az Osztrák Állami Levéltárban őrzött, közös levéltári örökségnek tekintett, magyar vonatkozású levéltári anyagok kezelése céljából. Az évtizedek során Magyarország további levéltárosi delegátusi állomáshelyeket létesített 2001-ben Moszkvában, majd 2022-ben a Vatikánban és Isztambulban.

A delegátusok előadásaikban bemutatják szerepüket az állomáshelyeiken történő hungarika feltárásban és a hungarika anyagot kutatók segítésében. Oross András bécsi és Tóth Krisztina vatikáni levéltári delegátus személyesen, Katkó Gáspár isztambuli és Müller Gabriella moszkvai levéltári szakdiplomata pedig online vesz részt a rendezvényen. A délutáni szekció kerekasztal-beszélgetéssel zárul, ahol a delegátusok mellett a levéltár- és történettudomány neves szakemberei közösen áttekintik a hungarika feltárások lehetséges irányait, jövőbeli terveit, esetleges nehézségeit, hasznos információkkal szolgálva a téma iránt érdeklődőknek.

A rendezvény nyilvános, a részvétel azonban előzetes regisztrációhoz kötött. Az eseményen kép- és hangfelvételek készülhetnek.

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2023.05.02.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges