Idén is hatalmas népszerűségnek örvendenek a levéltári gasztroséták

Szerző: Borsodi Attila
2024.03.05.
Folytatódtak ebben az évben is a gasztroséták programjai a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri palotájában, ahol idén márciusban, két hétvégén, összesen négy csoportot fogadnak. Idén is komoly érdeklődés kíséri a rendezvényeket.

Katona Csaba történész, az Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kommunikációs referense a program kapcsán elmondta: az Imagine régóta a Magyar Nemzeti Levéltár partnere, a szervezet és az intézmény számos módon működik együtt. – Az Imagine tavaly a gasztronómia hónapját, a márciust kiemelt, gasztrotörténeti sétákkal ünnepelte. S innen jött az ötlet, hogy a Bécsi kapu téri palotában is tartsunk tematikus sétákat Gasztrosztorik a levéltárból címmel – emelte ki Katona Csaba. Mint rámutatott, a program szerint a vendégek másfél-két órát töltenek a levéltárban. Ezalatt megismerik a Magyar Nemzeti Levéltár történetét és a Bécsi kapu téri palota épületét.
 

Kóstoló fehér kolbásszal

A séta utolsó szakaszában pedig a Tanácsteremben Katona Csaba gasztronómiával kapcsolatos iratokat mutat be a csoportok tagjainak, miközben a magyar gasztronómia történetéről beszél, elsősorban a reformkorról és a Monarchia időszakáról. Ennek oka, hogy akkoriban alakult ki a hagyományosnak tekintett nemzeti konyhánk alapja: számos újdonság jelent meg a 19. század első felében, új szakácskönyveket adtak ki. Ráadásul a reformkori nyelvújítás az étkezést sem hagyta érintetlenül, hiszen több ételnek új nevet adtak, vagy a már meglévő, étkezéssel kapcsolatos kifejezéseket és elnevezéseket módosították. A vendégek a program végén kapnak egy kis kóstolót is, amely hagyományos fehér kolbászból, mustárból, tormából és kenyérből áll: a fehér kolbász a paprika dominanciája előtti időre utal vissza. Ehhez az egyik sétán bor, a másikon sör a kísérő. A bort az Örömfőzés és a Vinox hozta, míg a sört a rétsági FŰTŐHÁZ sörfőzde teszi az asztalra.
 

Visszatérő vendégek

– A tavalyi sétákat idén is megtartottuk, megtartjuk annyi különbséggel, hogy ebben az évben már két boros és két sörös programot szerveztünk. A két boros program teltházzal a hétvégén lement, a sörös sétákat pedig március 22-én és 23-án tartjuk. Ezekre az alkalmakra korlátozott számban még lehet jegyeket vásárolni – jegyezte meg Katona Csaba. Hozzátette: a felek egyműködése értelmében a sétákat az Imagine hirdeti meg, a marketing munkáért ők felelnek, a szakértelmet és az iratanyagot pedig a Levéltár adja. A sétákra mindig jön egy kísérő munkatárs az Imagine-től is, aki közreműködik a programok lebonyolításában.

Katona Csaba szerint a vendégek nagyon szeretik ezeket a gasztrosétákat, és közülük többen visszatérnek később a levéltárba. Olyanok is vannak, akik már jártak korábban a Bécsi kapu téri palotában, és a gasztrosétákon már ismerős környezetbe érkeznek.

Utolsó frissítés:

2024.03.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges