Fontos kérdéseket tisztáz Sokcsevits Dénes példaértékű műve

Szerző: Borsodi Attila
2023.12.13.
Bemutatta ünnepélyesen a Magyar Nemzeti Levéltár kedden délelőtt az intézmény Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában Sokcsevits Dénes Horvátország a 7. századtól napjainkig című kötetét. Az eseményen felszólalók szívből ajánlották a nagyközönségnek az alapos művet.

A Horvátország a 7. századtól napjainkig című könyv Horvátország első, önálló kötetben megjelent története magyar nyelven. A kiadvány a szomszédos ország ezerháromszázéves történetének legfontosabb eseményeit, a horvát kultúra legjellegzetesebb vonásait mutatja be.

A kötetet kedden bemutatták a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára Bécsi kapu téri palotájában, a kiállító- és konferenciateremben. Az eseményen köszöntőt mondott Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár idén ünnepli fennállása 300. évfordulóját. Emellett emlékeztetett arra is, hogy a rendezvénynek otthont adó épület is jubilál, hiszen száz évvel ezelőtt, 1923-ban vették birtokba a levéltáros elődök a Bécsi kapu téri palotát. – Mindig nagyon szívesen fogadunk olyat könyvbemutatókat, amelyek levéltári forrásokra épülnek, Sokcsevits Dénes kötete ilyen – fogalmazott Mikó Zsuzsanna. Hozzátette: az eseménynek azért is megtiszteltetés otthont adni, mert a horvát-magyar együttműködés hosszú időre tekint vissza, és a Horvát Nemzeti Levéltárral nagyon jó a szakmai kapcsolatuk. Az MNL általános főigazgató-helyettese reményét fejezte ki, hogy a horvát-magyar együttműködés folytatódik.
 

Nagy tisztelet övezi a szerzőt

Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntőjében hosszasan méltatta Sokcsevits Dénest, a Horvátország a 7. századtól napjainkig című kötet szerzőjét, akit szerinte történészként egyaránt nagy tisztelet övez Magyarországon és Horvátországban, de nemzetközileg is. – Leginkább azért, mert igyekszik objektíven tekinteni a horvátok és magyarok nyolcévszázados közös történelmére. Komoly általános tényismeretre támaszkodva gyakran mutat rá egyes előítéletekre, sőt, számos mélyen gyökerező téves meggyőződésre – fejtette ki. Hozzátette: ily módon nemcsak növeli a tudományos hitelességet, hanem jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a két szomszédos, baráti ország és nép egymást mind jobban megismerje, és közeledésük egyre jobb együttműködést eredményezzen.
 

Erős a két nemzet kapcsolata

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a többévszázados magyar-horvát együttműködésnek köszönhetően sok hasonlóságot fedezhetünk fel a két nemzet kultúrái és hagyományai között. Szavai szerint a történelmünk szálai a nyolcszázéves perszonálunió folyamán szorosan egymásba fonódtak, a két nemzet kapcsolata mély gyökerekkel rendelkezik, és gazdag. – A legújabb kori történelmet pedig a közös értékek, a jószomszédi viszony, a sokoldalú együttműködés és a szövetségesi viszony jellemzik – fűzte hozzá Lengyel Miklós. Hozzátette: örömmel állapíthatja meg, hogy mindemellett a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok is élénkek, sokrétűek, számos közös program zajlik szinte minden területen. A politikus méltatta a magyar-horvát történészi együttműködést.
 

A mű elválaszthatatlan az alkotótól

A Horvátország a 7. századtól napjainkig című kötetet Varga Szabolcs, tudományos főmunkatárs (BTK Történettudományi Intézet) mutatta be. A történész három témakört emelt ki a könyvvel kapcsolatban, beszélt a szerzőről – hosszasan kiemelve szakmai múltját és annak hatását –, a kötetről és annak jelentőségéről. Elsőként arra mutatott rá, hogy a mű elválaszthatatlan az alkotótól, és csak Sokcsevits Dénes életútjából érthető meg a könyv felépítése és mondanivalója. Mint elmondta, a Baján, bunyevác családba született szerző kétnyelvű – magyar és horvát –, és legalább kettős identitású, aki egyszerre nőtt bele a magyar és horvát kultúrába. Szavai szerint a kötet szerzője élő bizonyítéka annak a többes identitásnak, amely évszázadokon keresztül jellemezte, és egyben tartotta a soknemzetiségű Szent István-i Magyar Királyságot. A könyvvel kapcsoltban kifejtette, hogy az műfajilag nehezen behatárolható, mert az egyszerre egyetemi tankönyv, tanári kézikönyv, politika történeti dominanciájú monográfia, művelődéstörténeti olvasókönyv, lexikon vagy korábbi meghatározás szerint útikönyv történeti karcolatokkal.

Varga Szabolcs elemzésében sürgette, hogy létrejöjjön egy horvát-magyar történészi vegyesbizottság. Szavai szerint új alapkutatásokra van szükség, a levéltárak összefogásával.


Fotók: Takács Ábel (MNL)

Utolsó frissítés:

2023.12.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges