Évszázados iratokat adtunk át Ausztriának

2023.11.09.
A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) november 8-án, szerdán, Budapesten ünnepélyesen átadta az Osztrák Állami Levéltárnak (Österreichisches Staatsarchiv) a konstantinápolyi császári és királyi konzuli főtörvényszék eddig Magyarországon őrzött iratanyagát.

 A dokumentumokat, szakminiszteri jóváhagyás után, Szabó Csaba, az MNL főigazgatója adta át Helmut Wohnoutnak, az Osztrák Állami Levéltár főigazgatójának. Az ünnepélyes eseményen magyar részről az iratanyag referense, Fiziker Róbert főlevéltáros vett részt. Helmut Wohnoutot Budapestre két munkatársa, Andreas Tritton és Maximilian Graf kísérte el.
A jelzett iratanyagot a Magyar Nemzeti Levéltár azért adta át, mert a dokumentumok – az osztrák-magyar külképviseletek (követségek, konzulátusok) fennmaradt és Bécsben őrzött iratállományának integráns részeként – a proveninencia elve alapján és a badeni levéltári egyezmény I. cikkelye értelmében az Osztrák Állami Levéltárba tartoznak. A mostani iratátadás annak is köszönhető, hogy a két intézmény rendkívül jó szakmai kapcsolatokat ápol egymással.
A dokumentumok, amelyek ismeretlen körülmények között kerültek Magyarországra, 1898 és 1917 között keletkeztek, a 8 kötet elnöki iktató- és mutatókönyv, illetve a 20 kötet iktató- és mutatókönyv terjedelme 0,8 iratfolyóméter. Az iratanyagot a MNL Állományvédelmi Osztálya készítette elő, a Reprográfiai Műhely munkatársai pedig digitális másolatot is készítettek róluk.
Az Ausztriából érkezett vendégek az átadás után a Budavári Palotában megtekintették a Nemzeti Hauszmann Programban megszépült Szent István-termet.


Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL OL)

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.11.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges