Emlékhelyek Napja az MNL Országos Levéltárában

2021.06.02.
A történelmi emlékhelyek az emlékezet olyan fontos helyszínei, amelyek nemzeti, felekezeti, regionális vagy kisebbségi szempontból kiemelkedőnek minősülnek. Bár gyakran fontos építészeti alkotások, nem elsősorban műemléki szempontok alapján számítanak jelentősnek, hanem kiemelkedő történelmi szerepük miatt. Lehetőséget nyújtanak arra, hogy a hozzájuk ellátogatók számára megtapasztalhatóvá tegyék a magyar történelem sorsfordító eseményeit, tragédiáit, de dicső pillanatait is.

 

Program:

Épületfelfedező séták

Épületsétáink regisztrációhoz kötöttek és a következő időpontokban indulnak:

· 10.00

· 12.00

· 14.00

· 16.00

Az épületlátogatás hossza kb. 3045 perc.

Az Emlékhelyek Napja alkalmából A nemzet emlékezeteA magyar történelem mérföldkövei c. kiállítás kedvezményesen, épületsétával együtt 1000 forintért tekinthető meg.
 

A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei

Egy nemzet története sorsfordulataiban érthető meg igazán. A történelem eseményei olykor látható, kézzelfogható, olykor pedig láthatatlan nyomokat hagynak bennünk és az utókorban. Kiállításunk célja, hogy bemutassa írott kulturális örökségünk legfontosabb dokumentumait, ezeréves közös múltunk mérföldköveit.

A kiállított eredeti iratok egy-egy korszakot, történelmi eseményt, sorsfordulót elevenítenek fel. A kiállítótér egy katedrális belső struktúráját követi, amelyben folyamatos panoráma-vetítés és rövidfilmek segítik a dokumentumok jelentőségének megértését térben, időben és történeti kontextusukban. A kiállítótér középpontjában az európai történelem egyik legismertebb, a magyar államiság legfontosabb szimbóluma, a Szent Korona áll.

Az Emlékhelyek Napja alkalmából a kiállítóteremben könyvvásárt tartunk 10.00-18.00 óra között.

 

! A járványhelyzetre tekintettel az épület kizárólagosan védettségi igazolvánnyal látogatható, melyet munkatársaink az épületbe való belépéskor kérnek.

! A kiállítóteremben egyszerre maximum 8 fő tartózkodhat

! A látogatóink és munkatársaink egészségének védelmét szolgáló maszk használata fokozottan ajánlott az épület teljes területén!

Mozgáskorlátozott látogatóink számára is lehetőséget biztosítunk mind az épület, mind a kiállítás megtekintéséhez.



Regisztráció:

kozmuvelodes@mnl.gov.hu

 

Jegyek:

Épületséta és kiállítás: 1000 Ft



Helyszín:

1014 Budapest, Bécsi kapu tér 2-4. 

Megközelítés a Széll Kálmán térről a 16-os, 16a vagy 116-os busszal, a Deák Ferenc térről a 16-os busszal, leszállás a Bécsi kapu tér megállóhelyen.

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges