Dél-Korea: mélyülő levéltári kapcsolatok

2023.05.31.
2023. május 22-én a Koreai Köztársaság nagykövete, Hong Kyu Dok látogatáson vett részt a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárban. A jó hangulatú megbeszélés apropója a levéltári delegáció áprilisban tett dél-koreai látogatása volt, melynek eredményeiről Szabó Csaba főigazgató részletesen beszámolt a követség vezetőjének.

A Magyar Nemzeti Levéltár gyümölcsöző levéltári kapcsolatot ápol Dél-Koreával, mely több éves múltra tekint vissza. Az együttműködés ötlete Kim Bogook-ban, a szöuli Sungkyunkwan Egyetem kutatóprofesszorában merült fel, aki elsőként vetette fel a Koreára vonatkozó levéltári iratok digitalizálását a Sungkyunkwan Egyetem részére. A megszületett egyezmény értelmében kizárólag kutatói felhasználásra mikrofilmen és később digitalizálva is átadtuk az egykori Magyar Népköztársaság Külügyminisztériumának phenjani iratainak másolatát.

2022 őszén Kim Kyung Ho professzor úrral, a Sungkyunkwan Egyetem Kelet-Ázsiai Tanulmányok Intézetének vezetőjével újabb megállapodást írt alá a levéltár a digitalizált észak-koreai iratok közös feldolgozásáról, illetve a projekt kibővítéséről. Ennek következtében további, mintegy 17 000 oldal digitális másolat készül el 2023-ban. Az egyetemen Dr. Kim Bogook irányításával elkezdődött a digitalizált iratok feldolgozása, melynek eredményeit a levéltár az általa fejlesztett és folyamatosan bővülő névtérben hasznosítja majd.

A sikeres együttműködés további lehetőségeinek megismerése érdekében 2023. április 20-án levéltári delegáció látogatott Dél-Koreába. A küldöttség már a megérkezés napján megkezdte a tárgyalásokat, nyolc nap alatt hat egyetemet és három intézményt, intézetet látogatott meg. A kiküldetés során felkeresték Szerdahelyi István nagykövet urat és Szűts Andrást, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Szöul kulturális attaséját is.

A delegáció elsőként a Sungkyunkwan Egyetem Kelet-Ázsiai Kutatóintézetében folytatott megbeszélést az intézet vezetőjével, a már korábbról is ismert Kim Kyung Ho professzor úrral. Az intézetben őrzött régi kéziratok gyűjteményének megtekintése mellett, az iratok feltárására vonatkozó további együttműködés lehetőségeiről is egyeztettek.

Ezek után a Korea Egyetem Koreai Kutatóintézet vezetőjének, Lee Hyungdae professzor úrnak és az Ázsia Kutatóintézet igazgatójának, Lee Jin-Han-nak, valamint munkatársainak tartottak bemutatót a mesterséges intelligencia felhasználási lehetőségeiről a humántudományokban, illetve a kézírásfelismerés terén elért eredményeinkről. Az együttműködési keretmegállapodás aláírása mellett egy 2024-re, Budapestre tervezett közös workshop szervezéséről is megállapodás születetett.

A Kangwon Nemzeti Egyetem Koreanológia Intézetének vezetőjével és munkatársaival a Magyarországon és a V4 országok levéltáraiban őrzött, Észak-Koreára vonatkozó dokumentumok feltárásának és közös kiadásának ötlete is felmerült, illetve együttműködési megállapodás született az Egyetem elnökével, Kim Heon Young úrral.

A Koreai Tanulmányok Akadémiájának vezetőjénél tett látogatáson a levéltárban található, magyarországi utazók koreai útinaplóinak, egyéb koreai útijelentések, beszámolók reprezentatív, kétnyelvű kiadásáról és közös kiállítások szervezéséről esett szó.

A delegáció látogatást tett a Koreai Tanulmányok Akadémia Jangseogak Levéltárában, az egykori királyi palota könyv- és levéltárában, valamint megtekintette az intézmény állományvédelmi és digitalizáló műhelyeit.

A 2023. július 23-29. között Budapesten rendezendő, a Mesterséges Intelligencia alkalmazásáról és kutatásáról szóló konferenciát szervező Chung-ang Egyetemen Lee San Ho, Lee Chan Kyu és Kim Hyoung Sup professzor uraknak és munkatársaiknak bemutatták az online elérhető adatbázisainkat, alkalmazásainkat, valamint beszámoltak az eddigi eredményeinkről az MI technológia területén.

A Koreai Nemzeti Könyvtár vezetőivel folytatott egyeztetésen kiderült: további, magyar levéltárakban őrzött, koreai vonatkozású iratok digitalizálását szeretnék igényelni, illetve a küldöttség segítségét kérték a V4 országai, illetve a posztszocialista országok koreai iratainak feldolgozásához. A küldöttség megismerkedett a könyvtár közel 100 %-os hatékonyságú vegyianyag-fertőtlenítő technológiájával, amely emberre és a környezetre is teljesen ártalmatlan. A megismert adatok birtokában felmerült az eljárás magyarországi felhasználásának lehetősége.

A Yeungnam Egyetem modern kampuszán az együttműködési megállapodás aláírása után az egyetemi könyvtár és a régi koreai iratok gyűjteményének megtekintésére is sor került.

Az ezt követő napon a Gyeongsang Nemzeti Egyetem vezetői és az egyetemi könyvtár igazgatója fogadta a levéltár munkatársait.  A dél-koreai kollégák beszámoltak arról, hogy a 17. század előtti nyomtatott koreai írás felismerésén már ők is dolgoztak korábban. Elmondták, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár ilyen irányú eredményei újabb lökést adhatnak az ő kutatásaikhoz is, továbbá közös projektek indításának a lehetőségét is felvetették. Különösen hasznosnak ítélték az anyakönyvek, összeírások feldolgozásában szerzett tapasztalatainkat. A küldöttség a szakmai program zárásaként megtekintette a kézirattárat, ahol az általuk őrzött középkori koreai összeírásokat is megmutatták.

A látogatás során szerzett benyomások alapján Dél-Koreában az informatikus szakemberek nagyon magas színvonalon, jelentős támogatásokkal dolgoznak, azonban nem indult még meg semmiféle párbeszéd a humán tudományok művelőivel. A levéltár eddigi sikereiről, és a több százezres adattartalmaink gépi intelligenciával történő feldolgozásáról elismerően nyilatkoztak.

A dél-koreai egyetemek komoly érdeklődést mutattak a magyarországi kapcsolatok iránt, megállapítható, hogy szívesen alakítanának ki együttműködést több magyarországi egyetemmel, melyet a Magyar Nemzeti Levéltár minden lehetséges eszközzel támogatni fog a jövőben.

A delegáció tagjai:

Dr. habil. Szabó Csaba főigazgató

Dr. Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes

Hegedűs István osztályvezető, Digitális Tartalomfejlesztési Osztály

Dr. Kim Bogook főmunkatárs

 


 

 

Utolsó frissítés:

2023.05.31.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges