Beszámoló a Megelőző műtárgyvédelem a múzeumokban képzésről

2023.11.13.
A fenti címben olvasható képzést a Múzeumi Állományvédelmi Bizottság szervezte, a Múzeumi Állományvédelmi Program keretében, és az Országos Múzeumi Raktározási és Restaurálási Gyűjteményi Központban került lebonyolításra.

A 80 órás, akkreditált ingyenes képzés nagyszerű lehetőséget biztosított számomra, hogy más szakemberekkel együtt, restaurátorként, jobban beleássam magam a teljesebb körű állományvédelemi munkába is.

22 hallgató érkezett velem együtt, az ország minden részéről.
 

A szakmai továbbképzés célja a következő volt:

Megismertetni a résztvevőket az állományvédelem módszertanával – mely olyan komplex intézkedések sorozata, amelynek célja, a kulturális örökséget veszélyeztető káros környezeti hatások csökkentése vagy megszüntetése, ezáltal minimalizálva a műtárgyak állapotromlásának és megsemmisülésének kockázatát. Mindez a megfelelő környezeti feltételek megteremtésével, gondos környezeti menedzsment működtetésével, megfelelő tárolási mód kialakításával, stabil kiállítási feltételek biztosításával, biztonságos csomagolási, szállítási feltételek megteremtésével, biológiai károsítók elleni védelemmel, vészhelyzetekre történő felkészültséggel és gyors reagálással valósulhat meg.

Áprilisban és júniusban, 2x1 héten keresztül intenzív napok során kitűnő előadásokat hallgattunk, mindemellett sok gyakorlatban is volt részünk. Minden prezentációról kaptunk utólag írásos és képi anyagot is.

Az első képzési hét utolsó napján, prezentáció keretében kellett bemutatni a választott záródolgozat témáját a hallgatótársak és a leendő témavezetők előtt. A téma elfogadásra került.

Az alábbi témákat érintettük a teljesség igénye nélkül:

 1. természeti környezet veszélyforrásai
 2. fa tárgyak, bútorok károsodásai
 3. fűfélék és háncs károsodásai
 4. festmények, festett felületek károsodásai
 5. Szilikát alapú műtárgyak degradációja
 6. papír témaköre
 7. textil tárgyak
 8. fotók
 9. bőr
 10. Régészeti anyagok romlása
 11. kortárs alkotások és a műanyag
 12. veszélyes anyagok a raktárakban és a kiállításokon pl.: azbeszt, ólom, higany, nitro-filmek
 13. raktárakkal szemben támasztott követelmények
 14. kulturális javak védelme elemi károk, vandalizmus ellen
 15. raktárlátogatás
 16. kártevő monitoring
 17. kiállítóterem és raktárak takarítása
 18. mobil gépészeti eszközök és karbantartásuk
 19. mérőműszerek

 A képzés lezárásaként elkészült a közel 40 oldalas záródolgozatom, melyet Sipeki Zoltán (Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum állományvédelmi osztályvezetője) konzulens segítségével készítettem el, és melyet két opponens véleményezett. Végül egy kis ppt-s előadás után kaptam kézhez a kiemelkedő minősítésű tanúsítványomat.

Ezúton is köszönöm intézményemnek és a feletteseimnek, hogy biztosították számomra a képzéshez szükséges időt, illetve köszönöm azon kollégáim segítségét is, akik a záródolgozatom elkészítésében szakmai segítséget nyújtottak.

A képzés minden évben indul, az elvégzését javaslom nemcsak restaurátorok és állományvédelmi felelősök számára, hanem egyéb múzeumi és levéltári kollégák számára is. Információ a képzésről, és egyéb állományvédelmi dolgokról: https://allomanyvedelem.hu/

 

Utolsó frissítés:

2023.11.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges