Az Aranycsapattól Argentínáig – futballtörténeti beszélgetés és meccsnézés

Szerző: Miklós Dániel
2022.12.19.
December 18-án vasárnap a Hetedik Lépcső cseh sörözőben mutatta be egy futballtörténeti beszélgetésen a Magyar Nemzeti Levétár Országos Levéltára azt az öt digitalizált felvételt, amely a Szakszervezeti Levéltár iratanyagának átvételekor került az intézményhez.

A beszélgetés felvezetéseként Pintér Tamás és Hegedűs István osztályvezetők mutatták be magukat a felvételeket. Pintér Tamás kifejtette, hogy a levéltárhoz a tavalyi évben került iratanyag több audiovizuális emléket is tartalmazott: ezek főként a szakszervezetekhez köthető filmfelvételek voltak, azonban ötről kiderült, hogy ezek az Aranycsapatról szóló filmhíradók. Hegedűs István a digitalizálásról elmondta, hogy a folyamat tavaly kezdődött meg a Magyar Nemzeti Levéltár összes tagintézményében az audiovizuális anyagok felmérését követően. A folyamatba beleillettek az Aranycsapatról szóló felvételek is, amelyek digitalizálása mellett azért is döntöttek, mivel ezek a kordokumentumok számíthatnak leginkább a köz érdeklődésére a tartalmuk miatt – tette hozzá.
 

 

A videókkal kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés során Katona Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár sajtóreferensének moderálása mellett Szabó Lajos, a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója és Majtényi György, a Magyar Nemzeti Levéltár főlevéltárosa elemezték a korszak labdarúgásának társadalmi és politikai kapcsolatait. Szóba került többek között, hogy a hatalmat megszerző Magyar Dolgozók Pártja miként folyt bele a labdarúgásba, miért volt precedens értékű Szűcs Sándor, az Újpest védőjének kivégzése, illetve, hogy az állambiztonsági akták milyen plusz információkkal szolgálnak egy-egy adott sportoló élettörténetéhez.

A kerekasztal-beszélgetést követően az esemény második részében a résztvevők és a közönség a helyszínen izgulhatta végig a 2022-es labdarúgó világbajnokság fináléját, amelyet végül tizenegyesekkel Argentína nyert meg.
 

Utolsó frissítés:

2023.01.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges