A Magyar Nemzeti Levéltár delegációjának látogatása a Vajdasági Levéltárban

2019.05.16.
2019. április 9-10-én Újvidéken került sor a Vajdasági Levéltár és a Magyar Nemzeti Levéltár a XXI. századi levéltárak és kihívások címen megrendezett tanácskozására, ahol a két intézmény vezetői egy szorosabb együttműködési szerződést is aláírtak.

Az eseményt Vladan Vukosavljević szerb művelődési és tájékoztatási miniszter nyitotta meg, aki beszédében méltatta a levéltárosi munkát, melyet a technológiai fejlődéssel is lépést tartva a történelmi hagyaték megőrzése érdekében végeznek. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója annak a reményének adott hangot, hogy a ma még olvasható latin nyelvű feljegyzések mellett az elektronikus iratok ezer év múlva is hozzáférhetőek lesznek. Nebojša Kuzmanović, a Vajdasági Levéltár igazgatója a levéltárban őrzött történeti forrásanyag digitalizálásáról és hosszú távú megőrzéséről fejtette ki gondolatait.

 

Szabó Csaba és Nebojša Kuzmanović

 

A keddi nap legfontosabb eseménye a korábban megkötött keretegyezmény felújítása volt. Ennek eredményeként tovább erősödhetnek a Magyar Nemzeti Levéltár és a Vajdasági Levéltár kapcsolatai. A magyar fél segítséget nyújt a Vajdasági Levéltár új kiadványának összeállításához, amely a Magyar Királyság és a Habsburg Birodalom ideje alatti szerb kiváltságokat közli a középkortól egészen a 19. századig. A kötethez szükséges iratanyagot a Magyar Nemzeti Levéltár díjmentesen digitalizálja és a Vajdasági Levéltár rendelkezésére bocsájtja.

A konferencia  második napján a Magyar Nemzeti Levéltár delegációjának előadásai hangzottak el. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár általános-főigazgató helyettese a nemzeti levéltárak előtt álló 21. századi kihívásokról, Németh László Sándor, az MNL Szakmai Koordinációs Igazgatóság vezetője a digitalizálás európai uniós irányairól, a Magyarországon megvalósuló Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiáról, valamint annak elemeként az MNL stratégiájáról, tervéről, s az ott folyó  digitalizálási munkafolyamatokról beszélt. Szabó Csaba, az MNL főigazgatója az 1867–1918 közötti időszak közigazgatásának és jogrendszerének változásait ismertette, ami segítheti az ott őrzött korabeli vármegyei történeti források rendezését. Farkas Andrea, a Közművelődési és Közönségkapcsolati Osztály vezetője az MNL közművelődési és levéltár-pedagógiai tevékenységét mutatta be. Nemes L. Ágnes főrestaurátor,  az MNL SZKI Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály osztályvezető-helyettese az égett iratok restaurálásáról beszélt, valamint külön workshopot is tartott a vajdasági kollégáknak  a legújabb restaurálási technikákról.

Utolsó frissítés:

2019.06.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges