A 2016-os Levéltári Közlemények bemutatója

2017.02.03.
Az évente két számmal, de ezúttal is egy kötetben megjelent Levéltári Közlemények 2016-os száma az 1867-es kiegyezést, a forint 1946-os bevezetését és az 1956-os forradalmat helyezi fókuszba. A kötetet 2017. február 2-án mutatták be a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületében.

A megjelenteket Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója köszöntötte. Rámutatott, hogy a folyóirat három fő tematikával (1867, 1946 és 1956) reflektál a többszörös évfordulóban bővelkedő 2016-os és az előttünk álló 2017-es évre. Az évfordulók kiemelt szerepet kaptak az intézmény tudományos tervében, mivel kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy egyes témákat új szempontból közelíthessenek meg a kutatók. Az évfordulók mellett a levéltári szakmódszertani kérdések és a könyvismertetések is nagy hangsúlyt kaptak a lapban, amely a levéltáros és a történész szakma számára egyaránt meghatározó periodika kíván lenni. A cél elérése érdekében a Levéltári Közlemények mind tartalmában, mind külsejében megújult.

A kötetet Romsics Ignác egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja mutatta be. Kitért a folyóirat történetére, rámutatva, hogy a Levéltári Közlemények 1923-ban indult el. 1947 és 1953 között szünetelt, az újraindítását követően pedig – főleg az utóbbi néhány évben – a Pauler Gyula-féle törekvést is szolgálta, mely szerint a levéltárosoknak nemcsak a történészeket kell kiszolgálniuk, hanem maguknak is kutatókként kell működniük. A 2016-os összevont szám eleget tesz ennek a törekvésnek, hiszen harminchét szerzője közül tizenhárom az Országos Levéltár, további három pedig valamelyik megyei levéltár munkatársa.

A rendezvényről részletes beszámoló olvasható az Újkor.hu történelmi portálon ide kattintva.

 

Fotók: Czikkelyné Nagy Erika

Utolsó frissítés:

2017.02.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges