A 18. századi arisztokrácia mindennapjai Therese Corzan és Hueber Antal naplóinak tükrében

2021.05.03.
Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Lendület Családtörténeti Kutatócsoport és a Magyar Nemzeti Levéltár Károlyi Kutatócsoportjának együttműködésében megjelent A 18. századi arisztokrácia mindennapjai. Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757–1759) című forráskötet.

A könyv szerkesztői, Arany Krisztina, Bara Júlia, Laczlavik György és Lengyel Nóra két, 18. századi németül, illetve olaszul írt naplót adtak közre magyar fordításban, amelyek különleges forrásai az arisztokrata Harruckern és Károlyi családok összefonódásának Károlyi Antal és Harruckern Jozefa házassága révén. A kötet érdekessége, hogy ugyanazon eseményekről két, egymástól független forrást is olvashatunk, ráadásul olyan szerzők tollából, akik a famíliák udvartartásához, azon belül is a közeli bizalmasok körébe tartoztak. Az egymást kiválóan kiegészítő és olykor megcáfoló naplóírók eltérő társadalmi háttérrel, látásmóddal és habitussal rendelkeztek: a budai születésű ferences szerzetes, Hueber Antal a Harruckern család káplánja, míg a spanyol, Bécsben nevelkedett Therese Corzan a fiatal Harruckern Jozefa társalkodónője és bizalmasa volt. A mindeddig kiadatlan – Therese Corzan esetében szinte ismeretlen –, rendkívül élvezetes stílusban írt naplók megörökítik számunkra a magyar arisztokrácia nagykárolyi, gyulai, pesti és bécsi mindennapjait, utazásait, magánéletét, szórakozási lehetőségeit éppúgy, mint a famíliák magas társadalmi rangjából adódóan a szélesebb nyilvánosság előtt megélt családi eseményeit. Különösen részletgazdag leírásokat olvashatunk Károlyi Antal és Harruckern Jozefa esküvői előkészületeiről.

 

Therese Noble de Corzan és Hueber Antal portréja


A forrásokat a fordítók számos magyarázó jegyzettel látták el, a kötetet bevezető tanulmányok pedig segítik a naplók tágabb kontextusba helyezését, bemutatva a korszakot, a forrásokban szereplő családokat és természetesen magát a két naplóírót. A korabeli forrásokkal, többek között tervrajzokkal, címerfestményekkel, portrékkal illusztrált, családfával közreadott könyv izgalmas olvasmányként szolgál mindenkinek, aki érdeklődik a 18. századi arisztokrácia élete, a társadalom–, művelődés–, és kultúrtörténet, vagy akár a gasztronómia iránt, esetleg egyszerűen csak szívesen olvas a régi idők világába kalauzoló naplókat.

A kötet adatai: A 18. századi arisztokrácia mindennapjai - Therese Corzan és Hueber Antal naplói (1757-1759). Arany Krisztina - Bara Júlia - Laczlavik György - Lengyel Nóra. A Bölcsészettudományi Kutatóközpont kiadásában, a Magyar Történelmi Emlékek Értekezések. Magyar Családtörténetek sorozat 3. köteteként. Budapest, 2021. ISBN: 9789634162445

Megvásárolható a könyvesboltokban.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.08.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges