A konferencia

2006. március 2-án a Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai Kongresszusi Termében került sor a Magyar Országos Levéltár fennállása 250. évfordulójának megünneplésére. A délelőtti emlékülésen Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke és Dr. Benedek András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma közigazgatási államtitkára mondott köszöntőt. Az intézményt köszöntötte Dr. Lorenz Mikoletzky, az Osztrák Állami Levéltár főigazgatója, a Nemzetközi Levéltár Tanács elnöke, Dr. Peter Kartous, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma Levéltári Igazgatóságának vezetője, továbbá Dr. Szögi László főigazgató, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke.

Az ünnepségen megjelent Dr. Lomnici Zoltán, a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának elnöke, Mandur László, az Országgyűlés alelnöke, Pető Iván, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, Koncz Erika, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma helyettes államtitkára, Prof. Dr. Hámori József korábbi kulturális miniszter és Prof. Dr. Marosi Ernő akadémikusok, az MTA alelnökei, Dr. Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója, Prof. Dr. Izsák Lajos, az ELTE rektorhelyettese, valamint a Magyar Országos Levéltárral együttműködő kormányzati szervek és intézmények több vezetője és munkatársa.

Az európai levéltárakat és a nemzetközi levéltári életet Joan van Albada, a Nemzetközi Levéltári Tanács főtitkára, valamint Albánia, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Lengyelország, Litvánia, Macedónia, Málta, a Német Szövetségi Köztársaság és a Bajor Szabadállam, az Orosz Föderáció, Románia, Svédország, Szerbia és Montenegró, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna levéltári vezetői képviselték.

A délutáni programban Dr. Körmendy Lajos, a Magyar Országos Levéltár főtanácsosa, főlevéltárosa, Martin de Boisdeffre, a Francia Kulturális Minisztérium Levéltári Igazgatóságának vezetője, Daria Nałecz, a Lengyel Állami Levéltárak főigazgatója, Prof. Dr. Hartmut Weber, a Német Szövetségi Levéltár elnöke és Joan van Albada tartott előadást a levéltári munka aktuális kérdéseiről. (Az előadásokat a Levéltári Szemle ez évi 2. számában szerkesztett formában teszik közzé.)

A külföldi vendégek a konferencia másnapján látogatást tettek a pannonhalmi Bencés Főapátságban, ahol Dr. Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát üdvözölte őket. Ezt követően megtekintették a bencés rend levéltárát.

 A 250. évforduló alkalmából Dr. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke és Dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is meglátogatta levéltárunkat

 A délutáni tudományos ülés felszólalói: Prof. Dr. Hartmut Weber (a Német Szövetségi Levéltár elnöke), Martine de Boisdeffre (Kulturális Minisztérium, a Levéltári Igazgatóság vezetője, Fro.), Joan van Albada (a Nemzetközi Levéltári Tanács főtitkára), Dr. Daria Nalecz (a Lengyel Állami Levéltárak főigazgatója), Dr. Körmendy Lajos (a Magyar Országos Levéltár főtanácsosa)

 Konferenciakezdés előtt

   
   
 A konferencia résztvevői az ünnepségnek helyet adó Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai Kongresszusi Termében Külföldi vendégeink