250. évforduló

Kedves Látogató!

Üdvözöljük az idén 250 éves Magyar Országos Levéltár honlapjának virtuális vendégszobájában!

 A Magyar Országos Levéltár 2006-ban ünnepli fennállásának 250. évfordulóját. 250 év alatt nagyon sok mindent megtapasztaltak azok, akik az intézmény falai között dolgoztak akkor, amikor még csak egyetlen szobát kapott a levéltár, az Archivum regni a pozsonyi országházban, majd amikor Budára költözött, és mai Országház utcai épületben, szintén szűk helyen kellett a feladatát ellátnia. Ezt követően volt olyan időszak, amikor – helyhiány miatt – nem tudták átvenni a központi közigazgatás iratait, de 1923-ban megnyílt a Bécsi kapu téren az új, levéltári célokra készült épület, amelynek belső díszítő munkálatai csak 1929-re fejeződtek be. A második világháború és az 1956-os forradalom súlyosan megrongálta az épületet, és az iratanyag is komoly károkat szenvedett. Az ezt követő időszakban a helyreállítás, majd a munka beindulása után újabb változás következett be, a levéltár két részre választása (Országos Levéltár és Új Magyar Központi Levéltár), mígnem az 1991. évi LXXXIII. tc. óta ismét egy nemzeti levéltárunk van, az egyesített Magyar Országos Levéltár a maga négy épületével, 73 kilométernyi iratanyagával, több mint 63,5 millió mikrofilmfelvételével és számos pecséttel, térképpel, fotóval, tervvel stb.

Ilyen hosszú időn át a levéltárosok mindig azon fáradoztak, hogy megőrizzék a rájuk bízott anyagokat a következő generáció számára, megismertessék történelmünk fontos dokumentumait a nagyközönséggel, valamint elősegítsék a történeti kutatásokat . Ezt a feladatukat a következő 250 évben és azután is el szeretnék végezni.

A szélesebb közönség számára honlapunkon létrehoztuk a Jubileum felületet, amelyen hasznos információkkal szolgálunk a levéltár múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatban. Látogassa meg honlapunkat! Jöjjön el a Levéltárba!

Az ünnepi konferencia programja (2006. március 2.)

A konferencián elhangzott előadások letölthetők itt.

Beszámoló a jubileumi konferenciáról

2006. március 2-án a Magyar Tudományos Akadémia Országház utcai Kongresszusi Termében került sor a Magyar Országos Levéltár fennállása 250. évfordulójának megünneplésére. A délelőtti emlékülésen a köszöntőt Dr. Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke és Dr. Benedek András, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma államtitkára tartották. Tovább

Képgaléria

Képes beszámoló a jubileumi konferenciáról Tovább

Vendégkönyv

Tisztelt Látogató! Kérjük, fáradjon beljebb, és tekintse meg a jubileumunk alkalmából készített díszes vendégkönyvet! Tovább

Ünnepi sajtószoba

Ezt írták a 250 éves Levéltárról Tovább