Az Arcanum Digitális Tudománytár elérhetősége levéltárunkban

A Magyar Nemzeti Levéltár és megyei tagintézményei részt vesznek az Európai Unió CO:OP pályázatán, melynek egyik kulcseleme, hogy a levéltári területeken akadálymentesen és könnyen hozzáférhetővé tegyék a digitális lehetőségeket, az a cél, hogy a kutatók aktívan, napi szinten használják ezeket az adatbázisokat.
Ennek a pályázatnak köszönhetően levéltárunk kutatótermében térítésmentesen elérhető az Arcanum Digitális Tudománytár (http://adtplus.arcanum.hu/hu) teljes adatbázisa.
Az adatbázisban digitalizált formában olyan lexikonok, folyóiratok, hírlapok, közlönyök böngészhetők, melyek fontosak a családtörténet, iskola vagy a helytörténeti kutatásokban. Így például Családtörténeti Értesítő, Genealógiai Füzetek, Magyarország tiszti cím és névtára 1873-1944, Belügyi Közlöny 1896-1953 stb, a kínálat folyamatosan bővül.
Szintén elérhető lett a MNL Magyar Országos Levéltárban őrzött felekezeti (1895 előtti) anyakönyvek digitalizált formátuma, a szükséges formanyomtatványok kitöltése után ezek is ingyenesen kutathatók.
Felhívjuk figyelmüket, hogy a kutatótermünkben korlátozott számú számítógép áll a rendelkezésükre, ezért ennek a szolgáltatásnak az igénybevételéhez személyesen, e-mailben (keml@mnl.gov.hu) vagy telefonon (06-33/500-405) előzetes bejelentkezés szükséges.