Túl a 10.000. megtekintésen

2022.12.02.
2020. december 16-án indította el a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára YouTube csatornáját, mely két év után több mint 10.000 megtekintéssel büszkélkedhet.

A pandémiás helyzet idején a levéltár-felhasználókkal kényszerűségből megszakadt személyes kapcsolatot a szolnoki levéltár – más intézményekhez hasonlóan – a közösségi platformokon igyekezett pótolni.  A 2010-ben létesített Facebook oldala jobbára statikus tartalmak megjelenítésére adott lehetőséget. A levéltár két munkatársa, Mucsi László és Szabóné Maslowski Madlen - ha már a valóságban nem lehetett - a YouTube-on publikált digitális történetekkel az ismeretterjesztés új formáját választva, virtuálisan invitálta a közgyűjteménybe a felhasználókat. A két levéltáros kéthavonta jelentkező „(Köz)történetek” sorozatában 6-8 perces videókban mutat be Jász-Nagykun-Szolnok megye történetéhez kapcsolódó érdekes levéltári forrásokat, melyek szórakoztató formában járulnak hozzá a nézők helytörténeti ismereteinek bővüléséhez.

2022. januárjában a páros Kun Bernadettel kiegészülve újabb sorozatot indított a YouTube csatornán „Levéltári praktikák kutatóknak” címmel. A lejátszási listába került oktatóvideókban közérthető formában nyújtanak tájékoztatást az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárában őrzött iratállomány összetételéről, struktúrájáról, az iratok megkeresésének módszertanáról és a hivatkozások szakmai követelményeiről. A videókban a kutatók után az ügyfelek is segítséget kapnak abban, hogyan és milyen ügyekben lehet ügyfélszolgálati eljárást kezdeményezni a levéltárban.

A levéltár YouTube csatornájának elérhetősége:

https://www.youtube.com/@mnljasz-nagykun-szolnokmeg2101

Akik a két sorozat elindulásának körülményeiről, valamint az előállításával kapcsolatosan szeretnének betekinteni a kulisszák mögé, azoknak ajánljuk az alábbi tartalmak megtekintését:

http://regiokutatasszemle.hu/15-eljen-sztalin-generalisszimusz-a-digitalis-tortenetmeseles-elso-kiserlete-az-mnl-jasz-nagykun-szolnok-megyei-leveltaraban/

https://www.youtube.com/watch?v=hcjZedG03WI

A levéltári videók készítői és a levéltár ezúton is köszöni a megtisztelő figyelmet és az érdeklődést a csatorna követőinek!

 

 

Utolsó frissítés:

2023.01.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges