Megjelent a Zounuk levéltári évkönyvünk 35. száma

2021.05.19.
A Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára 2021. május 19-én mutatta be a sajtó képviselőinek a ZOUNUK Levéltári Évkönyv 35. kötetét. Az immár három és fél évtizedes múlttal rendelkező tudományos kiadványban a megye és a megyeszékhely történetével kapcsolatos tanulmányokat, forrásközleményeket találhatnak az olvasók 260 oldal terjedelemben.

Az évkönyv a megyei tudományos élet meghatározó szereplője, amelynek lapjain a levéltár dolgozói mellett országosan elismert neves szerzők és helytörténeti kutatók is lehetőséget kapnak legújabb kutatási eredményeik közzétételére.

Idei évkönyvünk is a hagyományokhoz híven, sokszínű tartalmat kínál az érdeklődőknek, a 20. század fordulatokban gazdag, érdekes történéseit bemutatva. Az első tanulmányból egy elfeledett főispán működését ismerhetjük meg, aki a román megszállás idején igazgatta megyénket. A két háború közötti évtizedekből az illegalitásban tevékenykedő kommunistákról, a második világháború idejéből a szovjet katonai kilakoltatásokról, a háború utáni évekből a tanügyigazgatás vezetőinek különleges karriertörténeteiről olvashatunk. A Rákosi korszakot egy kitelepített család története világítja meg, míg a Kádár korszakot a disszidálók peranyagai árnyalják. A tanulmányokat követő forrásközlések Szolnok város közlekedéstörténeti emlékeit, második világháborús áldozatait veszik számba. A kötetet egy fényképválogatás zárja, mely a Mozgáskorlátozottak Nemzetközi Fotó- és Színesdia Pályázat, azaz a MONFODI Alapítványának sokszínű pályamunkáiból válogat.

Megjelent évkönyv alapvetően változatos levéltári forrásokból merítő, olvasmányos stílusban megírt, komoly értéket képviselő munkák gyűjteménye, melyet jó szívvel ajánlunk minden történelem iránt érdeklődőnek.

A kötet iránt érdeklődők keressék fel a Levéltárat.

A Szolnok Tv tudósítása a sajtóbemutatóról:

 

 

Utolsó frissítés:

2021.06.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges