Kettős levéltári bemutató a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban

2019.01.25.
2019. január 24-én kettős rendezvényen vehettek részt a Tiszazugi Földrajzi Múzeumba ellátogató múzeumbarátok. Az elsődleges programpont a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára reformációról szóló legérdekesebb dokumentumait egybegyűjtő forráskiadványának bemutatója volt.

Magát a Reformáció MNL Projektet, valamint a kötet létrejöttének körülményeit, struktúráját, a közölt iratok kiválogatásának kritériumait a könyv szerkesztője, Horváth Gergő ismertette.

Az intézmény igazgatóhelyettese érdekes tiszazugi források kiemelésével szemléltette a kötet kordokumentumainak időbeli kiterjedését valamint tartalmi sokszínűségét. Prezentációjában találkozhatott a hallgatóság többek között templomfelújításra, haranggyűjtésre és iskolaátépítésre vonatkozó iratokkal is.

A rendezvény második részében Dr. Vincze Gyula szolnoki ügyvéd 29 db – ez idáig magángyűjteményét gazdagító – üvegnegatívját adta át a Tiszazugi Földrajzi Múzeum munkatársának, Gere Péter történész muzeológusnak Csönge Attila levéltár-igazgató, melyekhez a levéltár munkatársa, Mészárosné Csók Zsuzsanna által átfordított, javított, szerkesztett digitális másolatokat is mellékelte. Az ajándék a múzeum Király Lajos tiszaföldvári fényképész fotóműhelyéből származó, közel 800 darabos üvegnegatív-gyűjteményét fogja gazdagítani, melyek digitalizált formában, leírásokkal a közgyűjtemény adattárában is elérhetők lesznek majd az alábbi linken:

http://tiszazugmuzeum.hu/gyujtemeny/__kiralylajos/tallozo.php?u=torol

Az ajándék további 16 darab üvegnegatívja Mészáros János kunszentmártoni fényképész munkája. Csönge Attila példaértékűnek nevezte a szolnoki gyűjtő lokálpatriotizmusát és nagylelkűségét, melynek köszönhetően nagyszámú kutató és érdeklődő férhet hozzá ezekhez a régió helytörténetét gazdagító ritkaságokhoz.

 

Utolsó frissítés:

2019.02.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges