Elek István és a szolnoki iskolák

2020.07.24.

„Szinte csodálatos, hogy erről a dologról egyáltalán kell beszélni, kell vitázni, hiszen mondjuk mi, – remélem mindannyian – hogy az iskolákat fejleszteni kell, az iskolákra nagyon is szükség van. Ezt mi természetesnek tartjuk, azonban – sajnos – halljuk mindegyre: minek az iskola? mikor ugy sem tud a tanult ember elhelyezkedni? minek az iskolákat fejleszteni? Jók ezek a maiak is, nekünk is jók voltak, apáinknak is jók voltak, tehát jók lesznek a gyermekeinknek, az unokáinknak is.”

 

2020. július 3-án avatták fel Elek Istvánnak (1883-1958), a megyeszékhely tiszti főorvosának emléktábláját a Szapáry úton található egykori lakóházánál.

(Életével, munkásságával kapcsolatban hiánypótló összefoglaló – levéltári dokumentumokkal együtt – olvasható az MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára által készített oldalon: http://jnszmtisztviselok.hu/)

Elek István orvosi munkája mellett folyamatosan publikált cikkeket, tanulmányokat, emellett ismeretterjesztő előadásokat is tartott és verseket is fordított. A II. világháború után a Szolnoki Művészeti Egyesület ügyvezető igazgatójaként közreműködött a művészeti élet újjászervezésében is. Jelentős művészeti magángyűjteményét a múzeumnak ajándékozta.

Az itt közreadott – már felvetésében is rendkívül tanulságos – előadása 1935 tavaszán hangzott el a szolnoki iskolák akkori jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Az irat jelzete: MNL JNSzML V.474.a. 5937/1935.


 


 


 


 


 

 

Összeállította: Bojtos Gábor főlevéltáros

Utolsó frissítés:

2020.08.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges