Régiótörténeti Szakmai Fórum és AgriaAnno Program

2019.10.29.
A Régiótörténeti együttműködés és az AgriaAnno Program sajtónyilvános aláírására 2019. október 24-én az Eszterházy Károly Egyetemen került sor.

Az Eszterházy Károly Egyetem kezdeményezésére tíz Heves és Borsod megyei oktatási, kulturális és közgyűjteményi intézmény, közöttük az MNL Heves és Borsod Megyei Levéltárai regionális szakmai együttműködési megállapodást kötöttek. A megállapodás fő célja, hogy olyan hosszú távú szakmai fórum jöjjön létre, amely a lehető legszélesebb körben igyekszik a regionális történettudományi és társadalomtudományi kutatásokat felkarolni, segíteni, összehangolni és az eredményeket közzétenni.

A szűkebb fórumban az MNL Heves Megyei Levéltárát Dr. Szabó Jolán és Varga Zsolt képviseli, az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárát Kis József és Bodovics Éva. A Régiótörténeti Szakmai Fórum évente régiótörténeti konferenciát szervez és megjelenteti a Régiónk története című közös periodikát, melynek szerkesztőbizottságába az MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltára Kis József igazgatót delegálta.

Az AgriAnno Program célja Eger és vonzáskörzetének 20. századi történelmére vonatkozó kulturális örökség gyűjtése, megőrzése, feldolgozása és sokoldalú, élményszerű bemutatása a város és a környék lakosságának bevonásával. A program keretében az együttműködő felek kampányt szerveznek, melynek célja a 20. századi Eger mindennapi életével kapcsolatos írásos és tárgyi emlékek összegyűjtése, valamint a tudományos ismeretterjesztés olyan fórumainak megteremtése és összehangolása, melyek által az egri civilek is bekapcsolódhatnak a város 20. századi történetének feltárásába. Az együttműködés keretében az Eszterházy Károly Egyetem, az MNL Heves Megyei Levéltára, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Dobó István Vármúzeum vállalta a beérkező írásos és egyéb tárgyi emlékek átvételét, digitalizálását, őrzését és közös adatbázis létrehozását, amely segítségével az intézmények korlátlanul hozzáférnek a digitalizált anyaghoz.  

 

Utolsó frissítés:

2019.12.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges