Plakátragasztók Hevesen az 1956-os forradalom leverése után

2016.10.17.
A forradalom leverését követő utóvédharc egyik jellegzetes formája volt a röplap-, illetve a plakátkészítés, s azok terjesztése. A büntetőperek tanúsága szerint ezekben az ügyekben felülreprezentáltak a fiatalkorúak, akiknek gondolkodását, ítéletalkotását a környezetük nyilván befolyásolta, ám cselekedetük következményeit kellő súllyal még nem tudták felmérni.

Ezt bizonyítja az Egri Megyei Bíróságon 1957 májusában lefolytatott büntetőeljárás is, melynek vádlottja három hevesi fiatalember volt: Kovács Gyula 20 éves pék segédmunkás, Harangi János 15  éves kőműves ipari tanuló és Bakk Ferenc 16 éves kovács ipari tanuló.

1956. december 9-én Hevesen sétálás közben Kovács Gyula barátainak felvetette, hogy plakátok készítésével tiltakozni kellene a Kádár-kormány ellen. Másnap Kovács Gyula lakásán 4 db plakátot rajzoltak meg, melyek tartalmát a Szabad Európa Rádió adásaiból merítették. A tiltakozó falragaszokat még aznap este kiragasztották a község különböző épületeire. December 11-én hólyagpapírt vásároltak, s további 4 plakátot készítettek. Ezeket este szintén kiragasztották a község házfalaira. A rendőrök a kifüggesztés után egy órával észlelték a lázító tartalmú falragaszokat, s feltűnt nekik az egyik fiatalember, aki a plakátok közelében nézelődött.  Harangi Jánost őrizetbe vették, s így fény derült a cselekedetükre. Perdöntő bizonyíték volt, hogy Kovács Gyulán kovászos (ezzel ragasztották ki a papírokat) pufajka volt, s egy kovászos ecsetet is találtak nála.

Kovács Gyulát a demokratikus államrend alapintézménye ellen elkövetett izgatás bűntettében találták bűnösnek, s első fokon 10 hónapi börtönbüntetésre ítéltek (ezt másodfokon 5 hónapra leszállították), Harangi Jánost 4 hónap börtönbüntetésre ítélték. Mindkét vádlott büntetését három évi próbaidőre felfüggesztették. Bakk Ferenc et a vád alól felmentették. A plakátokat bűnjelként lefoglalták, a periratok között megtalálhatóak. 6 db plakát szövege közel azonos, a 7. és 8. plakát egy súlyos incidensről számol be, mely december 9-én történt a falu újonnan megnyílt cukrászdájában: egy volt ávós szakaszvezető a saját öccsét verte félholtra.

Az alábbiakban az egyik Kádár-kormány ellenes plakátot tesszük közzé, melynek előbb közöljük az átiratát. A szöveg a korabeli gúnylapok stílusára emlékeztet.

 

FIGYLEM !!!        FIGYELEM!!!

KÁDÁR JÁNOS ELVESZTETTE A NÉP BIZALMÁT!

KÉRJÜK A BECSÜLETES MEGTALÁLÓT, HOGY JUTALOM ELLENÉBEN

ADJA LE PESTEN KÁDÁR JÁNOSNAK AZ OROSZTANK UTCÁBA!!!

FIGYELEM !!!     FIGYELEM!!!

AZ ÁRULÓ KÁDÁRÉK SZERINT AZ ORSZÁGBAN TÍZ

MILLIÓ ELLENFORRADALMÁR VAN ÉS KÉRI A LAKOSSÁGOT, HOGY

MŰKÖDJÖN KÖZRE EZEK KÉZREKERÍTÉSÉBEN.

AZT AKARJA EZ A SÁTÁNI KÁDÁR BANDA, HOGY ÉDESANYA

ÁRULJA EL NÉKIK FIÁT, MERT AZ EGÉSZ ORSZÁG

SZABADSÁGÁÉRT HARCOLT ÉS KÜZDÖTT!

MERT SZERINTÜK EZ HAZAFIAS CSELEKEDET!!!

LE A HAZAÁRULÓ NÉPGYILKOS KÁDÁR BANDÁVAL!!!

ÉLJEN A SZTRÁJK!!!

ÉLJEN A MUNKÁSHATALOM!!!

MAGYAR FORRADALMI IFJÚSÁGI SZÖVETSÉG

EZ A HAZA MAGYAR HAZA, MINDEN RUSZKI MENJEN HAZA!!!

 

Az irat jelzete: MNL HML XXV.21.b. B.471/1957.

 

Az iratot közzétette: Cseh Zita
                                főlevéltáros

Utolsó frissítés:

2017.03.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges