Középiskolás vetélkedő az egri várban a tavaszi hadjárat emlékére.

2019.04.25.
A legendás Bem apóról és a kápolnai három hársfáról is szólt a vetélkedő, a diákok honvéd egyenruhát öltöttek.

Eger város középiskoláit képviselő 3-3 fős csapatok neveztek be arra a történelmi vetélkedőre, amelynek a reformkor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc volt a témája.

A vármúzeum Dobó bástyájában lezajlott szellemi párbaj résztvevőit a rendezők – a Lenkey-s Bajtársi Egyesület, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete, a Dobó István Vármúzeum és az Egri Vitézlő Oskola – nevében Lenkey János, az 1848-as hős tábornok, tizennegyedik aradi vértanú családi leszármazottja köszöntötte. Ezt követően a 10-12. évfolyamos diákok Berecz Mátyás, az MNL Heves Megyei Levéltára levéltáros történésze irányításával vágtak neki az elméleti és gyakorlati feladatok megoldásához. Egyebek között vaktérképen kellett megjelölniük a szabadságharc eseményeihez és meghatározó személyiségeihez kötődő helyszíneket, csapatzászlót kellet tervezniük, majd had- és kultúrtörténeti kérdések következtek.  A vetélkedő ügyességi fordulójában airsoftpisztoly-lövészet, ágyúgolyódobás, majd a karddal való bánás tette próbára a diákokat. Élvezetes feladat volt az, amikor be kellett öltöztetni a csapat egyik tagját a korabeli honvéd egyenruhába a hozzá tartozó felszereléssel együtt.

A versenyben a Szilágyi Erzsébet Gimnázium – Kesztyűs Viktória, Eszes Norbert és Holecz Bálint alkotta – csapata végzett az első helyen a Kossuth Zsuzsanna Szakgimnázium és a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium  gárdája előtt.

A csapatok szereplését Papné Fejér Ingrid, muzeológus, történész, a zsűri elnöke értékelte, majd átadta a versenyzőknek az elért eredményeik alapján kiérdemelt díjakat.

Sz. I.

 


Társai korabeli honvéd egyenruhába öltöztették a pásztorvölgyi diákot. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN


Papné Fejér Ingrid, a zsűri elnöke gratulált a győztes csapat tagjainak. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN


Berecz Mátyás gratulál a pásztorvölgyi csapat tagjának. FOTÓ: SZILVÁS ISTVÁN

 

Utolsó frissítés:

2019.04.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges