Kötetbemutató a Vármegyeházán

2023.06.01.
2023. május 31-én ünnepélyes keretek között mutattuk be a tavalyi év második felében nyugdíjba vonult kollégák – Cseh Zita, Kovács Melinda és Szabó Jolán – tiszteletére összeállított tanulmánykötetet a vármegyeházán. A rendezvényen a Heves Vármegyei Levéltár munkatársai mellett a hazai közgyűjtemények képviselői, pályatársak és barátok is tiszteletüket tették.

A 2022 nyara és 2023 januárja között eltelt fél esztendő fontos mérföldkőnek tekinthető levéltárunk életében. Ezen időszak alatt három főlevéltáros kolléganőnk vonult nyugállományba, akik meghatározó szerepet töltöttek be az intézmény életében.

Cseh Zita legkiemelkedőbb levéltárosi feladata a megyei pártarchívum nagyrészt rendezetlen iratanyagának rendezése és segédletekkel történő ellátása volt. Emellett 2013 és 2018 között igazgatóhelyettesként segítette kollégái mindennapi munkavégzését. Munkája elismeréseként 2019-ben a Pro Archivo Nationali díj I. (arany) fokozatát vehette át. Kovács Melinda pályakezdésétől nyugdíjazásáig volt levéltárunk munkatársa. Négy évtizeden át végzett kiemelkedő szakmai tevékenységét megyei és országos szinten is ismerték, elismerték. Hosszú pályafutása alatt munkássága minden levéltári területet érintett, emellett szakfelügyelőként, illetve intézményünk igazgatóhelyetteseként is tevékenykedett. Érdemeinek elismeréseként 2022-ben megkapta az egyik legrangosabb szakmai kitüntetést, a Dóka Klára díjat. Szabó Jolán két cikluson keresztül, 2012 és 2022 között igazgatóként vezette az MNL Heves Megyei Levéltárát. Tevékenységével már ezt megelőzően is öregbítette levéltárunk hírnevét, a levéltári iratanyag rendezése, segédletekkel való ellátása mellett számottevő helytörténeti kutatásokat is végzett.

A három kolléganő nyugdíjba vonulása alkalmából tiszteletünk megnyilvánulásaként a kollégák, pályatársak, barátok írásaiból tanulmánykötetet állítottunk össze, amelyet 2023. május 31-én ünnepélyes keretek között mutattunk be. A rendezvénynek a Vármegyeháza Barkóczy-terme adott otthont, amelyen a kiadvány szerzői mellett számos vendég jelent meg.

Varga Zsolt igazgató köszöntőjében kiemelte, hogy a három nyugdíjba vonuló kolléga összesen 120 évet dolgozott közgyűjteményben, ebből kilencvenet a Heves Megyei Levéltárban, érzékeltetve ezzel lezáruló pályafutásuk jelentőségét. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg dr. Juhász Attila Simon, a Heves Vármegyei Közgyűlés elnöke is, kiemelve, hogy a három hölgy páratlanul gazdag életútjukkal egyszerre hozták könnyű és nehéz helyzetbe az őket követő generációt. Könnyű dolguk lesz abból szempontból, hogy van egy biztos alap melyre tovább lehet építkezni, nehézséget jelenthet viszont a magasra tett szakmai mérce, melyet csak kitartó munkával lehet majd utolérni, esetlegesen túlszárnyalni. A köszöntők sorát dr. Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója zárta, aki főhajtással tisztelgett kolléganőink hosszú és alázatos munkája előtt, egészségben és tartalmakban gazdag életet kívánva nekik.

 

A Molnár Dávid és Varga Zsolt által szerkesztett, 26 tanulmányt magába foglaló kötetet Kovács Eleonóra a Magyar Nemzeti Levéltár Tudományos Igazgatóságának munkatársa, a kiadvány olvasószerkesztője mutatta be. A tanulmánykötet első olvasójaként részletesen összefoglalta annak tartalmát, ismertette szerkezeti felépítését. Ennek során kiemelte, hogy a kötet apropójából adódóan az első tartalmi egységben a személyes hangvételű köszöntő és visszatekintő írások kaptak helyet. Ezt követi a 26 szaktanulmány, melyeket a kollégák, pályatársak és barátok jegyeznek. Zárásként pedig a három nyugdíjba vonult kolléga szakmai és tudományos tevékenységét reprezentáló válogatott bibliográfia szerepel.

A nyugdíjba vonulók nevében Szabó Jolán mondott köszönetet a tanulmánykötet elkészítéséért és a rendezvény megszervezéséért.

Az esemény hangulatát Grzegorz Baran előadóművész szaxofonjátéka színesítette.

A rendezvény hivatalos részét követően a jelenlévők a Vármegyeháza Eszterházy-termében egy állófogadás mellett folytatták a kötetlen beszélgetést.

 

Az esemény teljes terjedelmében megtekinthető:

https://www.facebook.com/laszlotamas.kelemen/videos/1410876733059508/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v

Az eseményről hírt adtak:

http://www.tveger.hu/2023/05/31/nyugdijba-vonulo-leveltarosok-tiszteletere-jelent-meg-a-kotet/

https://www.heol.hu/helyi-kultura/2023/05/harman-egyutt-90-evet-dolgoztak-az-egri-leveltarban-kotettel-koszontottek-oket

https://egerhirek.hu/2023/05/31/leveltari-tanulmanykotet-jelent-meg-a-nyugdijba-vonulok-tiszteletere/kozelet/egerhirek

 

Utolsó frissítés:

2023.07.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges