Kolléganőnk, Cseh Zita kapta 2019-ben a „Pro Archivo Nationali” díj I. (arany) fokozatát

2019.12.06.
Cseh Zita főlevéltáros 33 év kiemelkedő levéltárosi munkája, a levéltári szakterületek mindegyikében megbízható, precíz, a szakmai követelményeket mindig maximálisan érvényesítő, másoknak példát mutató és segítő munkavégzéséért vette át a Pro Archivo Nationali díj I. (arany) fokozatát dr. habil. Szabó Csabától, az MNL főigazgatójától.

Cseh Zita felsőfokú tanulmányait követően szinte azonnal a levéltárosi pályára került, 1986-ban az Új Magyar Központi Levéltár munkatársa lett, ahol a társadalmi szervek, egyesületek referenseként dolgozott. 1992-től – az intézményi összeolvadást követően – a Magyar Országos Levéltár 1945 utáni Politikai és Kormányszervek Főosztálya főlevéltárosa és tanácsosa, referenciaterülete a művelődés és oktatás volt. 1996-tól mindmáig Egerben a Heves Megyei Levéltárban végzi levéltárosi munkáját. 2012–2013-ban osztályvezető, majd 2013. október elsejétől 5 éven át az MNL tagintézményévé vált levéltár igazgatóhelyettese volt.

Legjelentősebb levéltárosi feladata Egerben a megyei pártarchívum szinte teljesen rendezetlen iratanyagának rendezése s repertórium szintű segédletekkel történő ellátása lett. Több éven át végzett munkája eredményeként nemcsak szinte a teljes iratanyag vált rendezetté, hanem a megyei szint repertóriuma is elkészült, és adatbázisban kutathatóvá váltak az MSZMP Heves Megyei Pártbizottságának és Eger Városi Bizottságának jegyzőkönyvei. Emellett referense a XXIV-es fondfőcsoportba tartozó szervek iratainak, s ezeknél a gyűjtőterületi munkát is végzi.

Kimagasló a tudományos munkavégzése is. Fő kutatási területe az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás, beleértve a politikai rendőrség tevékenységét is: több publikációja és önálló kötete is megjelent a témában. A HML, majd az MNL közös tudományos projektjeiben a felvállalt feladatokat mindig megbízhatóan, magas színvonalon végezte.

A közművelődés területén sikeres kiállítások és ismeretterjesztő írások kapcsolhatók hozzá.

Kitüntetéséhez ezúton is gratulálunk!

 

Utolsó frissítés:

2019.12.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges