Június 18-án az MNL Károlyi Kutatócsoportja és Heves Vármegyei Levéltára Gazdaság- és uradalomkutatás forrásai címmel workshopot rendezett a Megyeháza Barkóczy-termében

2024.06.26.
A Károlyi Kutatócsoport 2017-ben a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban alakult azzal a céllal, hogy Magyarország egyik legrégibb nemesi családjához kapcsolódó kutatásokat segítse és ösztönözze. A tudományos műhely tagjai azóta számos helyszínen rendeztek konferenciát, workshopot és kiállítást, ezúttal pedig Eger adott otthont tanácskozásuknak.

Elsőként Somoskői Viktor, az MNL Heves Vármegyei Levéltárának igazgatóhelyettese köszöntötte a vendégeket és a résztvevőket. Mint elmondta, a Károlyiak évszázadokon keresztül meghatározó szerepet játszottak az ország politikai és társadalmi életében, kulturális tevékenységük, műpártolásuk pedig a mai kor embere számára is példaként szolgálhat.  

Ezt követően B. Gál Edit tartott előadást Az Orczy birtokok változásai a levéltári források tükrében címmel, majd Veres Tünde ismertette a szoldobágyi üveghuta 1723–1738 közötti működését. Papp Klára Bihar vármegye példáján keresztül mutatta be a 18. századi agrár- és társadalomtörténeti kutatáshoz használt források sajátosságait. Fazekas Rózsa pedig beszélt gróf Károlyi György birtokviszonyairól, annak vizsgálati nehézségeiről, illetve a kapott eredményekről.

Az előadások után Laczlavik György, a Károlyi Kutatócsoport vezetője ismertette a résztvevők számára Szatmár vármegye 1829 és 1848 között hivatalban lévő tisztviselőiről készített online adatbázist.

A rendezvény a Heves Vármegyei Önkormányzat munkatársainak köszönhetően élőben is nyomon követhető volt az MNL HVL Facebook oldalán, az eseményről készült felvételek az alábbi linkek használatával utólag is megtekinthetők:

https://www.youtube.com/live/DTmtCnT6Wg0

https://www.youtube.com/live/g11qsMf2id8

 

Utolsó frissítés:

2024.06.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges