Gelejen állították ki a Heves Vármegyei Levéltár őrizetében lévő oklevelet

2023.08.16.
Gelej község 2023. augusztus havában ünnepelte a település első okleveles említésének 700. évfordulóját. A falu háromnapos programsorozattal emlékezett meg a jeles alkalomról, melyen maga az 1323-ban kelt dokumentumot is kiállították.

Augusztus 4. és 6. között nagyszabású ünnepségsorozatot szervezett a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Gelej. A rendezvény részét képezte a falu művelődési házában berendezett településtörténeti kiállítás, ahol a helyi vonatkozású dokumentumok között megtekinthető volt a község nevét először említő oklevél.

A dokumentum egy, a váradi káptalan által I. Károly király parancsára 1323. szeptember 23-án keltezett jelentés, mely szerint az egri káptalan „Baratynarag" földjét, melyet Rorand egykori nádor fiai, Roland és Leusták elfoglaltak, a káptalannak visszaadták és a föld határait is megjárták. Az eredeti okirat ma az MNL Heves Vármegyei Levéltárának Mohács előtti oklevelek gyűjteményében található, intézményünk pedig a dokumentum kölcsönzésével járult hozzá a kiállítás színvonalának emeléséhez.

A rendezvényen az esős idő ellenére nagy számmal jelentek meg a település lakosai és a község meghívott vendégei. Beszédet mondott Demeterné Nyeste Erzsébet, Gelej polgármestere, Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, valamint Tállai András, a Pénzügyminisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője.

Nagy volt az érdeklődés a településtörténeti kiállítás iránt is. A kiállítás rendezői állományvédelmi szempontoknak megfelelő, múzeumi környezet biztosítottak az 1323-as oklevélnek, melyet Gelej lakosai első ízben eredetiben is megtekinthettek.

Köszönet illeti az MNL Állományvédelmi Osztálya munkatársait, Lökkös Mónika és Vincze Petronella restaurátorokat, akik a dokumentum előkészítését végezték és közreműködtek az iratkölcsönzés megvalósításában.

 

Utolsó frissítés:

2023.08.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges