Jelenlegi hely

„Volt egyszer egy településfényképezés” – kiállítás

Fejér megye 1984–1985-ben
2022.03.30.
MNL Fejér Megyei Levéltára

Ünnepélyesen „átadtuk” a nagyközönségnek a „Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984–1985-ben” című időszaki fotókiállításunkat. Az egybegyűlteket Bödő István levéltár-igazgató köszöntötte, majd dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és dr. Czetz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár gyűjteményi főigazgató-helyettese méltatta a tárlatot. Az érdeklődők a beszédeket követően Igari Antal megyei főépítész szakvezetése mellett ismerhették meg a kiállítás anyagát és a Kádár-kor építészetét.

A Fejér Megyei Hírlap beszámolóját itt olvashatják a rendezvényről: https://www.feol.hu/helyi-kultura/2022/04/tortenelemme-valt-telepulesfotokbol-allitottak-ki-fehervaron.

Köszönjük kedves vendégeinknek, hogy részt vettek a megnyitó eseményünkön!

A tárlatról

A fotókiállítás a Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum „A létező szocializmus életvilágai. A vidéki miliők rendszerváltása” című országos projekt része (bővebben: https://skanzen.hu/hu/a-skanzen/projektek/a-videki-magyarorszag-30-eve-es-most).

Az intézményeken átívelő program keretében egy értékes és eddig publikálatlan fényképanyag kutatására és méltó bemutatására kaptunk lehetőséget. A tárlat jellegét tekintve nem nosztalgia, hanem fotó-, illetve történelmi kiállítás, célunk az időszak elfogulatlan bemutatása volt.

A kiállításon szereplő felvételek egy részét eredeti méretben, egy egyedi installáció formájában mutatjuk be a közönségnek. A tárlat két tematikus egységre épül: a közösségi lét helyszíneire, illetve a magánélet színtereire. Az eredeti fotográfiák mellett 70x100 cm méretű – digitális javításon átesett – nagyított fotók láthatók. A fényképek mellett négy kisebb enteriőrt is berendeztünk a korszak megidézésére. A közösségi tereket egy apró fodrászat, egy élelmiszerbolt és egy presszó, míg az egyéni élettereket egy nappali szoba képviseli. A vitrinekben a hétköznapi élet tárgyi emlékeiből (játékok, ruházati termékek, orvosi eszközök stb.) találhat kisebb válogatást a kedves közönség.

Az országos együttműködésnek hála, interaktív tartalmak elhelyezésére is lehetőségünk volt: retro-kvíz és további különleges felvételek várják a látogatókat a kiállítótérben elhelyezett tableteken.

A fotósarokban (szelfiponton) számos ruhaneműt és kiegészítőt fel tudnak próbálni, az otthonkától kezdve a diplomatatáskáig. Örömmel vesszük, ha a nálunk készült profilfotókhoz felkerül a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárára utaló #mnlfml.

Mindenkit szeretettel várunk a tárlaton és a kiállításhoz kapcsolódó programokon!

A fotókiállítás megtekinthető 2022. április 13. – 2022. szeptember 22., hétfőtől csütörtökig, munkanapokon 8:00–15:00-ig (pontos cím: MNL Fejér Megyei Levéltára, 8000 Székesfehérvár, Szent István tér 2–3.). A belépés díjtalan! Csoportos bejelentkezéshez hívják a +36-22/313-052 telefonszámot, vagy írjanak nekünk az fml@mnl.gov.hu központi e-mail címre. A soron következő rendezvényeinkről a honlapunkon és  a facebookon értesülhetnek.

 

 

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltára szeretettel meghívja Önt a

„Volt egyszer egy településfényképezés – Fejér megye 1984–1985-ben”

című időszaki tárlatának megnyitójára.


Utolsó frissítés:

2022.09.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges