Jelenlegi hely

1100 éve Európában, 20 éve az Unióban vándorkiállítás - 1. állomás

2024. augusztus 10. és 14. között díjtalanul megtekinthető
2024.08.07.
MNL Fejér Vármegyei Levéltára

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című programsorozathoz a Magyar Nemzeti Levéltár egy komplex programmal csatlakozik, ami a „Magyarul Európában” című vándorkiállításon alapul. A húsz installációból felépülő tárlat egy törzsanyagból áll, amelyet mindig a kiállításnak otthont adó vármegyei blokk egészít ki. Fejér vármegyében „Az 1015 éves Fejér vármegye”, a „Határokon átívelő életutak”, illetve a „Turisztikai értékek Fejérben” tematikai egységekkel találkozhat a nagyérdemű.

A törzsanyagban az Európai Unióhoz csatlakozás előkészítése kiemelt szerepet kap, de felöleli a következő témákat is: középkor, reformáció, az oszmán hódítás és hatása, a felvilágosodás, a modern állam létrejötte, a kultúra, a sport, a tudomány, az ország szerepe Európa újraegyesítésében, az 1956. évi forradalom és 1989-ben a határnyitás.

A programsorozat első állomása Székesfehérvár lesz, a kiállítás augusztus 10. és 14. között díjtalanul megtekinthető (szombaton és vasárnap 10-től 18 óráig, hétfőtől szerdáig 10–16 óra között). A nyitó hétvégén, 2024. augusztus 10–11-én a tárlat mellett workshoppal (interaktív család-és helytörténeti tudásmegosztó alkalom) várjuk az érdeklődőket. A levéltár kutatótermében megismerkedhetnek a kutatás alapvető módszereivel, valamint azokkal az adatbázisokkal és irategyüttesekkel, amelyekben a nagyobb közösségek, így a nemzet részét képező személyek sorsa, családok történetei is kirajzolódhatnak.

A Magyarul Európában című vándorkiállítás részeként a levéltári dokumentumokhoz kapcsolódóan online elérhető, interaktív tartalmak várják a kicsiket és nagyokat.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre.

Bővebben: https://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/a_hetvegen_elindul_a_decemberig_tarto_kulturalis_programsorozat és

 https://kultura.hu/esemenyek/magyarul-europaban

Utolsó frissítés:

2024.08.07.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges