Jelenlegi hely

Megjelent a „Szegedi vitézek, vitéz szegediek” című kötet

2023.01.18.

Három év kutatómunkájának eredményeképpen született meg Tóth Marcell könyve. A 350 oldalas műben nemcsak a vármegyei vitézi szék történetét dolgozta fel, hanem egyben több száz jogszerző vitéz adatait, haditetteit, életútját is bemutatta.

A kötet oldalain megelevenedik a vármegyei vitézi szék története, valamint külön fejezet foglalkozik a vitézi telkek intézményével: az első, város által adományozott telkekbe való beiktatástól a II. világháborús vitézi telepítésekig.

A történeti fejezeteket követően Tóth Marcell szegedi levéltáros munkája két részletesebb életrajzzal folytatódik: mindkettő az elmúlt években díjat nyert – a „vitéz ecetgyárosról” szóló 2021-ben a Rubicon Intézet pályázatán megosztott IV-V. helyezett lett, Csukonyi Ferenc életrajzát pedig 2022-ben díjazta az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága „Tudományos díjjal” (I. helyezés kategóriájában).

A legutolsó fejezetből, az adattárból összesen 752 szegedi és Szeged környéki hős életútja ismerhető meg a Katonai Mária Terézia Rendes Heim Gézától, az „utolsó”, de a lövészárokból elsőként kiugró alsótanyai paraszt-bakáig. Természetesen sok embernek csak egy-egy fejezet volt Szeged a sorsának alakulásában, így szinte a Kárpát-medence minden szeglete megjelenik Gyergyótól Nyugat-Magyarországig, Felvidéktől a Bánát déli csücskéig.

 

A képanyag nagyobbrészt publikálatlan magán- és közgyűjteményi fotókból, igazolványokból, adományozókból, oklevelekből és egyéb vitézi relikviákból áll.

A kiadvány az Areión Egyesülettől (https://www.areion.hu/cikkek/kiadvanyaink/toth-marcell--szegedi-vitezek--vitez-szegediek.html) rendelhető meg, februártól pedig a Szegedi Dóm Látogatóközpont is árusítja. A munkát hamarosan Szegeden és a fővárosban is bemutatják.

Utolsó frissítés:

2023.03.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges