Dr. Baksa Lajos emlékülés Hódmezővásárhelyen

Emlékülés és domborműavatás volt a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Baksa Lajos egykori hódmezővásárhelyi polgármester halálának 100. évfordulója alkalmából.
2017.01.09.

Emlékülés és domborműavatás a Bethlen Gábor Református Gimnáziumban Baksa Lajos egykori hódmezővásárhelyi polgármester halálának 100. évfordulója alkalmából

2016. december 9-én az MNL Csongrád Megyei Levéltárának Hódmezővásárhelyi levéltára és Szeremlei Társaság a Bethlen Gábor Református Gimnáziummal közösen emlékezett meg a város szülöttéről és egykori polgármesteréről. Megnyitó beszédében Hódiné Földesi Sára, a gimnázium igazgatója köszöntötte a vendégeket. Az ülést Presztóczki Zoltán levéltáros, a Szeremlei Társaság titkára vezette. Az előadások során először Nagy Gyöngyi történész, az Emlékpont munkatársa a 19. század utolsó harmadának befolyásos helyi politikusait mutatta be, majd dr. Csokán Péter vegyészmérnök, dédnagyapja, dr. Baksa Lajos családi kapcsolatairól beszélt. Presztóczki Zoltán Baksa polgármesteri tevékenységének fontosabb eseményeit ismertette, amely jelentős városképi változásokat (városháza, gimnázium, polgári fiúiskola stb.) eredményezett. Összegzésként elmondható, hogy Vásárhely sikeresen használta ki a millennium időszakát a városfejlődés szempontjából. A negyedik előadó, Triznya Arnold történész Baksa Lajos református egyházi pályafutását (helyi egyházi főgondnok, egyetemes konventi előadó) tárta az érdeklődők elé.

A rendezvény végén dr. Csokán Péter és Presztóczki Zoltán felavatta és átadta a gimnázium, illetve a város részére Baksa Lajos domborművét, Návay Sándor szobrászművész alkotását. 

Képek az emlékülésről:

Utolsó frissítés:

2018.06.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges