Múzeumok Éjszakája az MNL Baranya Megyei Levéltárában

Újragombolt hagyományok
2022.06.17.

 

Június 25-én szombaton ismét Múzeumok éjszakája az MNL Baranya Megyei Levéltárában!

Idén is színes programmal várjuk a látogatókat az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényén, melynek idei tematikája az Újragombolt Hagyományok.

Programok:

„…, nyolc óra szórakozás", avagy a szórakozás színterei Pécsett az 1980-as években c. időszaki kiállítás

Plakátok, újságok, levéltári iratok és tárgyi emlékek idézik fel, hogy mivel is töltötték a pécsiek, kicsik és nagyok a szabadidejüket a nyolcvanas években.

A kiállítás megtekinthető 16.00 - 22.00 között.

Baranyai miliők az 1980-as években c. időszaki kiállítás

A nyolcvanas években a Hazafias Népfront kezdeményezésére, a "felszabadulás" 40. évfordulójára készülve jellemzően önkéntes amatőrök társadalmi munkában fényképezték végig Magyarország településeit. A cél a hazai falvak fejlődésének, átalakulásának bemutatása volt. 1984 és 1987 között az országos kezdeményezés keretében több mint százezer fénykép készült, mely bekerültek a Magyar Nemzeti Levéltárba vagy a megyei intézményekbe. Ezek a fotók a rendszerváltoztatás előtti vidék egyedülálló részletességű dokumentációját jelentik, amelyeket alaposan megvizsgálva és a mai állapotokkal összevetve keresztmetszetet nyerhetünk az elmúlt bő három évtized változásairól és fejlődéséről. A dokumentáció az ország valamennyi tájegységéről őriz képeket. A lakóházak mellett többek között szövetkezeti központok, boltok, víztornyok, emlékművek szerepelnek a fotókon.

Ezt az anyagot a levéltárunk őrizetében található képekkel, iratokkal, valamint tárgyi emlékekkel egészítettük ki.

A kiállítás megtekinthető 16.00 - 22.00 között.

Családtörténet-kutató sarok

Levéltáros kollégáink segítségével az érdeklődök bepillantást nyerhetnek a család(történet) kutatás rejtelmeibe. Akár az első lépések megtételéhez, akár a már meglévő családfa "lombosításához" kaphatnak a családtörténet-kutatók tanácsokat, ötleteket.

A gyerekeket családfa-színezésre várjuk!

Séta az iratok között

Raktárlátogatás levéltáros kollégáink vezetésével. A séta során levéltárunk őrizetében lévő érdekes iratok, dokumentumok is bemutatásra kerülnek.

A csoportok 17.00 és 20.00 órakor indulnak.

Ki nevet a végén? Játssz velünk!

Retro játékok segítségével utazz vissza a nyolcvanas évekbe! Próbálj ki korabeli társasjátékokat, puzzle-t, asztali rugósfocit, gombfocit! Tedd magad próbára ügyességi játékokban! Vajon sikerül-e kifognod az aranyhalat?
 
Treats & Selfies point
Kapj fel egy kalapot és fotózkodj a levéltár udvarán.

Utolsó frissítés:

2022.07.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges