Jelenlegi hely

A kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából tematikus kiállításon és az arra épülő rendhagyó történelemórán vehettek részt pécsi, baranyai gimnáziumok diákjai

2023.03.16.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja (február 25.) alkalmából tematikus kiállításon és az arra épülő rendhagyó történelemórán vehettek részt pécsi, baranyai gimnáziumok diákjai.

2022-ben indult útjára a Nemzeti Emlékezet Bizottsága "Küzdelem a lelkekért - Egyházi ifjúsági közösségek a pártállami Magyarországon a hosszú hatvanas években (1958–1973)" című megemlékezéssorozata. A projekt részeként egy 16 molinóból álló vándorkiállítás jött létre, melyhez a Református Tananyagfejlesztő Csoport közreműködésével óravázlat, interaktív játék és feladatlapok is készültek. A projekt célja, hogy bemutassa az egyházi kisközösségekkel és ifjúsági csoportokkal szembeni pártállami elnyomást, az üldöztetés, a diszkrimináció és a manipuláció igen változatos kádári eszközeit. A számos korabeli forrást, fényképet, valamint informatív diagramokat és ábrákat felvonultató tablók több tematikai egységbe rendezetten lépésről lépésre tárják fel, hogy az egyházak és a vallásosság elsorvasztását célzó pártállami direktívák végrehajtása hogyan vezetett az emberek hétköznapi életét is érintő korlátozásokhoz. A kiállítás azonban nemcsak a pártállami perspektívát mutatja be, hanem azt is, hogy a különféle korlátozások, az üldözés és diszkrimináció ellenére a Kádár-korszakban is továbbéltek és működtek a keresztény ifjúságpasztoráció formái – csak titkolt, rejtett formában, bizonyítva azt, hogy a diktatúra idején is voltak olyan közösségek, amelyek a kockázatos körülmények között is törekedtek autonómiájuk megőrzésére.

2022 őszén a Baranya Vármegyei Levéltár lehetőséget kapott, hogy helyi középiskolákban bemutassa és két baranyai témájú tablóval egészítse ki a vándorkiállítás anyagát. A 17. és 18. molinót Polyák Petra és Vértesi Lázár levéltárosok, valamint Várdai Levente, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa állították össze. E tablók a pécsi katakombacserkészek ötvenes évekbeli tevékenységét, illetve az egyházi ifjúsági közösségek megtörését célzó, 1961-es "Fekete Hollók" fedőnevű állambiztonsági akció pécsi szálát dolgozzák fel.

A vándorkiállítást idén öt baranyai középiskolában mutattuk be. A komlói Nagy László Gimnázium mellett a pécsi Babits Mihály Gimnázium, a Nagy Lajos Gimnázium, a Janus Pannonius Gimnázium, illetve a Szent Mór Gimnázium végzősei egy rendhagyó történelemóra keretében ismerkedhettek meg a kiállítás anyagával, megszerzett ismereteiket pedig egy online kvíz segítségével tesztelhették.

Az eseményekről készült fotók az Galériában érhetőek el.

 

Utolsó frissítés:

2023.04.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges