Jelenlegi hely

„Trianon konferencia – Zala megye" tudományos konferencia

2021.06.08.
2021. június 4-én tartotta meg Zalaegerszeg város a tudományos konferenciáját, amely a trianoni béke Zala megyét érintő hatásairól szólt.

A rendezvényt előző évben a járványhelyzet miatt el kellett halasztani, így most egy évvel később, a békeszerződés aláírásának napra pontosan 101. évfordulóján került megrendezésre. Sajnos három előadás a járványügyi előírások miatt most is csak felvételről hangozhatott el. Az előadók igyekeztek minden olyan kérdést bemutatni, amelyek az első világháborút lezáró tárgyalások, események és maga a békeszerződés révén érintették a megyét.

Dr. Göncz László történész, a Ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet munkatársa Zala megye Muravidék nevű tájegységének (Lendva és környéke) 1918-1919-es eseményeit és elcsatolásának történetét mutatta be, dr. Paksy Zoltán, a MNL Zala Megyei Levéltára főlevéltárosa pedig ugyanezt tette a Muraköz (Csáktornya és térsége) esetében. Dr. Foki Ibolya főlevéltáros arról beszélt, milyen propagandát fejtett ki a megye a békeszerződés aláírása után, annak megváltoztatása érdekében, Béres Katalin főmuzeológus, a Göcsej Múzeum munkatársa pedig a két világháború közötti, zalaegerszegi revíziós társadalmi megmozdulásokat mutatta be. Kovács Attila, a Ljubljanai Nemzetiségi Kutatóintézet munkatársa a Muravidék nemzetiségi megoszlását vázolta föl, rámutatva, hogy a békeszerződés az egyértelmű etnikai határokat sem vette figyelembe. Három előadás is foglalkozott a békeszerződés következményeivel. Dr. Kaposi Zoltán, az MTA doktora, a Pécsi Tudományegyetem tanára a megyét érintő gazdasági hatásokat foglalta össze, Megyeri Anna, a Göcsej Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa a menekült családok életét mutatta be, Gordana Söveges Lipovsek, a Maribori Területi Levéltár munkatársa pedig a Muravidéken élő családok életére gyakorolt hatásával foglalkozott. Végül a konferencia utolsó előadása már egy későbbi, de annál izgalmasabb történelmi mozzanatot vázolt föl. Dr. Balogh Margit, az MTA Eötvös Lóránd Kutatási Hálózatának tudományos munkatársa azt mutatta be, hogy Mindszenty József, a későbbi hercegprímás, Zalaegerszeg város plébánosaként milyen szerepet játszott 1941-ben, a Muraköz visszacsatolása ügyében.

A konferencia a TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 azonosítószámú „A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen” című projekt keretében valósult meg.

 

Zalai Hírlap beszámoló – Trianon hatása a Zala megyei térségre

Zalamédia Trianon és Zala megye – tudományos konferencia a Díszteremben

Tudósítás Zalaegerszeg város honlapján

Zalai Hírlap képgaléria

Fotógaléria Zalaegerszeg város honlapján

 

A konferencia programja

 

 

Utolsó frissítés:

2021.07.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges