Jelenlegi hely

Kötetbemutató – Protestánsok Egerszegen

2017.12.05.
2017. december 1-jén a Zalaegerszegi Református Egyházközség Kálvin Termében került sor a „Protestánsok Egerszegen” című kiadvány könyvbemutatójára; a kötetben a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának munkatársai által írt tanulmányok is olvashatóak.

A rendezvényen köszöntőt mondott Balaicz Zoltán, a kiadvány megjelenését lehetővé tevő Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere. Ezt követően dr. Jáni János, az egyik szerző és dr. Gyimesi Endre, a kötet szerkesztője ismertették a reformáció kezdetének 500. évfordulóján megjelent könyv létrejöttének körülményeit, a kötet felépítését.

A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának munkatársai közreműködésével készült kiadvány első részében dr. Bilkei Irén főlevéltáros a reformáció zalai megjelenését és elterjedését mutatja be, míg az utolsó részben Erős Krisztina levéltáros és dr. Paksy Zoltán főlevéltáros neves zalai protestáns személyek életrajzát ismertető összeállítása olvasható. Dr. Gyimesi Endre, a Zala Megyei Levéltár volt igazgatója, a könyv szerkesztője a zalaegerszegi református templom építéstörténetét dolgozta fel. A kötet dr. Jáni Jánosnak a zalaegerszegi evangélikus gyülekezet történetéről, dr. Kostyál Lászlónak a zalaegerszegi evangélikus templomról, valamint dr. Halász Imrének a zalaegerszegi református templom címeres üvegablakairól írott tanulmányait is tartalmazza; a mű végén a két gyülekezet épületeinek és közösségi életének múltját és jelenét egyaránt bemutató, Seres Péter által gondozott fényképmelléklet található. A könyvbemutatón – dr. Bilkei Irén kivételével – jelen voltak a kötet szerzői.

A hallgatóság soraiban az evangélikus és református gyülekezetek érdeklődő tagjai is helyet foglaltak. A rendezvény házigazdájaként vettek részt az eseményen Hodánics Péter református, illetve Zsugyel Kornél evangélikus lelkészek, akik köszönetet mondtak a város polgármesterének, valamint a szerzőknek a zalaegerszegi protestánsok múltját és jelenét ismertető helytörténeti kiadvány megjelenéséért.

 

A bemutatott kötet borítója

 

Fotógaléria Zalaegerszeg város honlapján

 

Utolsó frissítés:

2017.12.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges