Jelenlegi hely

Családtörténeteink – Az MNL Zala Megyei Levéltárának genealógiai konferenciája

2022.06.03.
A Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára 2022. június 1-jén „Családtörténeteink” címmel genealógiai konferenciát rendezett. A rendezvénynek a város díszterme adott otthont.

A konferencia résztvevőit Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte, hangsúlyozva a családtörténeti kutatásoknak az egyéni és lokális közösségi identitásra gyakorolt hatását. Dr. Szabó Csaba főigazgató megnyitóbeszédében ismertette a Magyar Nemzeti Levéltár szerepét, jelentőségét a genealógiai kutatások terén, bemutatva az intézmény közelmúltbeli eredményeit (például anyakönyvi digitalizálás, hadifogoly-adatbázis létrehozása), valamint felvázolva a jövő terveit is. Emellett a zalai gyökereire, saját családja múltjára vonatkozó személyes gondolatait is megosztotta a hallgatósággal.

A jelenlévők kilenc előadást hallgathattak meg a Kiss Gábor könyvtárigazgató elnökletével megtartott rendezvényen. Az előadók a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának aktív (Bekő Tamás, Bojt-Tóth Orsolya, Káli Csaba, Kulcsár Bálint, Molnár András, Paksy Zoltán, Simon Beáta) vagy nyugalmazott munkatársai (Csomor Erzsébet, Gyimesi Endre) voltak. A konferencia sajátosságaként a levéltárosok valamennyien a saját családjuk múltjának egy-egy szeletét dolgozták fel.

Az előadások változatos témákat öleltek fel: tősgyökeres zalai famíliákról és az évszázadok során Zalában letelepedett családokról, személyekről egyaránt szóltak. Az egyes családtörténetekben megjelentek a magyar történelem jelentős folyamatai, sorsfordító eseményei (például világháborúk, kitelepítések, kollektivizálás) is. A kora újkortól a napjainkig tartó időszakra kitekintő előadások egyaránt támaszkodtak az anyakönyvi, levéltári kutatómunka eredményeire és az egyes családok által őrzött magániratokra, fényképekre.

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával valósult meg.

A konferencia meghívója

 

A Zalai Hírlap tudósítása: Saját felmenőik életéről meséltek a levéltárosok Zalaegerszegen

A ZalaMédia tudósítása: Levéltárosok családtörténetei

Fotógaléria Zalaegerszeg város honlapján: Zalai családtörténeti konferencia

 

Utolsó frissítés:

2022.07.06.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges