Jelenlegi hely

A Kárpátoktól az Alpokig – Dr. Havas Rezső könyvének sajtóbemutatója

2020.09.30.

Zalaegerszeg város polgármesteri hivatalában, 2020. szeptember 29-én került sor Dr. Havas Rezső „A Kárpátoktól az Alpokig. Egy légvédelmi tüzér főhadnagy naplója 1944–1945” című könyvének sajtóbemutatójára. A „TOP-6.9.2-16-ZL1-2017-00001 – A helyi identitás és kohézió erősítésének megteremtése Zalaegerszegen” elnevezésű projekt keretében elkészült és megjelent kiadványt Balaicz Zoltán polgármester, Havas Erzsébet, a szerző lánya, valamint Molnár András levéltár-igazgató, a kötet szerkesztője ajánlotta a sajtó munkatársainak figyelmébe.


A zalaegerszegi születésű és jogi végzettségű dr. Havas Rezső előbb tartalékos, majd hivatásos tisztként teljesített szolgálatot a második világháború idején a magyar királyi Honvédség légvédelmi tüzérségénél. Három alkalommal is részt vett a keleti hadszíntéren folytatott hadműveletekben: 1941-ben a Gyorshadtest, 1942–1943-ban a magyar 2. hadsereg, 1944–1945-ben pedig a magyar 1. hadsereg kötelékében vívott légvédelmi és páncélelhárító harcokat ukrán és orosz földön, majd a történelmi Magyarország területén, míg végül 1945 májusában brit hadifogságba került Ostmarkban (a mai Ausztriában). Katonai szolgálatának, harctéri tevékenységének egyes helyszíneit és epizódjait – lelkes amatőr fotósként – saját fényképfelvételeken örökítette meg, 1944 júniusától 1945 októberéig pedig naplót vezetett ütegének harcairól, valamint az ausztriai hadifogságról. Háborús naplóját és katonai szolgálatát megörökítő fotóalbumát az özvegye és a lánya néhány évvel ezelőtt a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának ajándékozta.

Az Illésfalvi Péter hadtörténész és Molnár András által készített, most bemutatott kötet dr. Havas Rezső légvédelmi tüzér főhadnagy 1944–1945. évi naplóját, valamint fotóalbumának válogatott fényképeit teszi közzé, bevezetéssel és jegyzetekkel, valamint a naplóíró ütegének útvonalát és küzdelmeit szemléltető (Nagy Béla által rajzolt) térképvázlatokkal kiegészítve.

A Zalai Hírlap tudósítása – Kötetbe rendezett háborús napló és képválogatás

A ZalaMédia tudósítása – Katonanapló a malomból

Zalai Hírlap ismertető A II. világháború végi harcokról írt naplót dr. Havas Rezső tüzér főhadnagy

Fotogaléria Zalaegerszeg város honlapján

A bemutatott könyv borítója

 

A kiadvány kizárólag zalaegerszegi lakcímmel rendelkező érdeklődők által igényelhető,
korlátozott példányszámban, a készlet erejéig az alábbi elérhetőségeken:

Kvártélyház Jegypénztár és Információ
Zalaegerszeg, Dísz tér
Tel.: +36-20-441-0659
E-mail: info@kvartelyhaz.hu

 

Utolsó frissítés:

2020.11.09.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges