Jelenlegi hely

Múltbatekintő (5. rész) – Az Erzsébet-ligeti korcsolyapálya

Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros
2020.12.09.
Levéltárunk fel kívánja hívni kutatóink és Veszprém város múltja iránt érdeklődők figyelmét a Múltbatekintő című videósorozatunkra. A vehir.hu által 2012-ben indított sorozat minden héten a veszprémi múltba kalauzolta az érdeklődőket, a Veszprém Megyei Levéltár és a Hét Domb Egyesület Veszprémi Kaleidoszkóp című fényképgyűjtésnek köszönhetően.

A veszprémiek kedvenc korcsolyapályája az Erzsébet-ligetben működött az 1880-as évektől az egykori Püspökkertben, a Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum épülete közötti területen. Fenntartásáról a Nagy Háborúig a Veszprémi Korcsolya Egylet gondoskodott, majd a két világháború között a Honvédség által támogatott MOVE működtette és kezelte.

Az Erzsébet-ligeti korcsolyapálya a fiatalok kedvelt találkozóhelye volt. Itt a ligetben kapta lencsevégre egy fényképész tanonc a korcsolyázó nebulókat az 1930-as évek egyik téli szünetében. Rövid cserkész nadrágban, piarista sapkával a fejükön állnak a vizsgamunkáját készítő fotós gépe előtt. Ki gondolta akkor, hogy az önfeledten korizó gyerekeknek milyen sors adatik. A kép közepén, csatos övvel a derekán Lechner Laci, aki később villamosmérnök lett. Tőle balra a Torma Frici, aki a Pázmándi utcában lakott. Balján ugyancsak piarista sapkában Zakariás Oszkár zongora- és orgonazseni. Mellette Kalmár Jóska, aki évekkel később elpusztult az auschwitzi koncentrációs táborban. Világos kabátban és pantallóban, csíkos sapkával a fején Hadházi Jóska, édesapja huszártiszt százados volt az Altisztképzőben Jutason. Tőle jobbra Zakariás Anti, Oszkár öccse. Mellette (korcsolyát erősítő szíjat tartva a kezében) Mustos Pista, később piarista tanár, majd Egyesült Államok rendtartományának főnöke lett. Idős korában érelmeszesedése miatt elfelejtett angolul, csak magyarul beszélt. A fotót és történetét Lechner László bocsátotta közre.

 

Utolsó frissítés:

2020.12.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges