Jelenlegi hely

Erős hit, erős akarat – Jutasi Őrmester túra 2022.

2022.09.30.
A Jutasi Őrmester túra nagy hagyományú, civil kezdeményezésre létrejött program, amelynek célja Veszprém egyedülálló természeti, kulturális és katonai értékeinek bemutatása.

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Veszprémi Helyőrség katonai alakulatai rendezték meg ebben az évben is a város katonai múltjának emléket állító Jutasi Őrmester túrát elsősorban veszprémi általános és középiskolás diákoknak.

A túra eredetileg június 8-án került volna megrendezésre (697 diák regisztrált, 30 csapattal), de a rossz időjárási körülmények miatt szeptember 21-re kellett halasztani.

A Jutasi Őrmester túra egyik állomása a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára volt. A levéltár épületébe – az egykori Jutasi Honvéd Csapataltisztképző Intézet főépülete – érkező csapatokat Grüll Edina, Illés Kornélia segédlevéltárosok és Nagy Balázs Vince főlevéltáros fogadták, akik a veszprémi altisztképzés történetéről beszéltek a túrát teljesítő diákoknak, valamint megmutatták a levéltár udvarában található R. Kiss Lenke Memento c. szobrát.

Az idei évben is minden iskolás korosztályból részt vettek a programban, 9 általános iskolás és 3 középiskolás csapat, összesen 244 fővel. A túra kezdő és célállomása az Óváros tér volt. Az általános iskolások 8,5 km-es, a középiskolások pedig 13,5 km-es távot teljesítettek.

A versenyen az alábbi iskolák, csapatok képviseltették magukat: Gyulaffy László Általános Iskola, Rózsa Úti Általános Iskola, Deák Ferenc Általános Iskola, Kossuth Lajos Általános Iskola, Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium, Davidikum Középiskolai Kollégium túraszakköre,  a VSZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum.

A résztvevőknek a különböző állomásokon látottak és hallottak alapján kellett választ adniuk kérdésekre, de egyes állomásokon katonai, fizikai próbatételek is a verseny részét képezték.
A legjobban teljesítő csapatok értékes jutalmakkal gazdagodtak. Reméljük, hogy a túrát teljesítő diákok sok új és érdekes ismerethez jutottak Veszprém város katonai múltjával és jelenével kapcsolatban.

 

Utolsó frissítés:

2022.10.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges