Jelenlegi hely

Családtörténeti kutatás a levéltárban - Online adatbázisok használata a családtörténeti kutatásban

Online szakmai továbbképzés családtörténeti kutatók számára
2020.05.27.
A Magyar Nemzeti Levéltár Hetedíziglen, család-történet-kutatás című projektjéhez kapcsolódóan a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az MNL Veszprém Megyei Levéltára Családtörténeti kutatás a levéltárban címmel továbbképzést indított kezdő és haladó kutatók, érdeklődők számára 2019. október 17. és november 21. között. Az öt alkalomból álló továbbképzésen alkalmanként 45 főnek tudtunk részvételi lehetőséget biztosítani. Most azonban a járványügyi veszélyhelyzet miatt kutatótermeink az egész országban zárva tartanak, de szeretnénk a családtörténeti kutatás iránt érdeklődőket ebben a helyzetben is segíteni. A rendkívül nagy érdeklődésre való tekintettel hetente közzétesszük a tavaly elhangzott előadások bemutatóit, hangfelvételeit, melyek segítségére lehetnek azok számára is, akik nem tudtak részt venni az előadásokon.

Az ötödik alkalommal Fekete Tamás főlevéltáros tartott egy rövid előadást az online adatbázisok tartalmi és módszertani kutatásáról, amelyet követően az előadás-sorozat előadói kiscsoportos gyakorlati foglalkozásokat tartottak. A négy alkalommal, különböző témákban felmerült kérdésekre, problémákra válaszoltak a továbbképzés előadói.

Az online adatbázisok bemutatását Fekete Tamás főlevéltáros tematikus módon igyekezett ismertetni, nem az adatbázisok tételes áttekintésével. Elsőként az állami anyakönyvek online kutatási lehetőségeit részletezte, amelynek legfőbb adatbázisai a Family Search weboldalon találhatók, de kereshető adatbázis csak a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület tagjainak érhető el. Az anyakönyvi kerület meghatározását digitalizált helységnévtárak vagy tematikus adatbázisok segíthetik, levéltárunk Veszprém megye anyakönyvi kerületei adatbázisa (1895–1973) kiváló példa erre. Az állami anyakönyvek hiányainak pótlására kiválóak a felekezeti anyakönyvek előfizetéses egyházi levéltári adatbázisokban történő kutatásával. Ilyen „e-kutatás” szolgáltatással zömében a magyar katolikus egyházmegyei levéltárak, valamint az evangélikus egyház (Őskereső) rendelkezik.

Az 1895 előtti felekezeti anyakönyvek online kutatására szintén a Family Search jelent széleskörű segítséget, kereshető adatbázisainak köszönhetően. A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeiben pedig egy teljes magyarországi adatbázis érhető el. A nemesi családok és a nem nemesi lakosság összeírásainak online kutatására is hozott példákat az előadó, valamint be is mutatott online adatbázisokat (Hungaricana, Family Search).

A bemutatott adatbázisokon túl számos első és második világháborús adatbázis, Amerikába kivándoroltak adatbázisa, gyászjelentés katalógus, temetőnyilvántartás és további hasznos online gyűjtemény segítheti a családtörténeti kutatót. A családfa szerkesztésére pedig számos online és offline adatbázis is rendelkezésünkre áll, mely szerteágazó kutatásunkat átlátható rendszerben tudja rögzíteni. Online családfa-szerkesztők elérhetők a Family Search-ön, az Ancestry-n és a My Heritage-en, offline programok pedig például a Family Tree Maker, Family Tree Builder és az Ahnenblatt.

A rövid előadást követően az érdeklődőknek gyakorlatban is lehetőségük volt kipróbálni levéltárunk oktatótermében az okostáblán, valamint a levéltár laptopjain is.

Az előadás bemutatóját megtekinthetik itt vagy letölthetik alább, a csatolt állományok között!

 

Utolsó frissítés:

2020.06.04.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges