Jelenlegi hely

Nagykállóból érkeztek diákok a levéltárunkba

2023.02.28.
2023. február 22-én a nagykállói Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium 9. osztályos diákjai érkeztek levéltárunkba, tanáraik Vegera Judit és Csernyik András kíséretében.

Garas Norbert a levéltárakról, mint a közigazgatás és a tudományos élet színtereiről tartott rövid ismertetőt. Külön kitért a kutató- és ügyfélszolgálati lehetőségekre és az informatika által megnyitott új irányokra is.

Veres Tünde vezetésével pedig több száz éves, eredeti iratokba tekinthettek bele a diákok. Az iratbemutatás a társadalmi rétegeket érintő kutatási lehetőségek köré szerveződött. A tanulók legelőször a nemességhez köthető címereslevelekről hallhattak, majd a Kornis család koraújkori conscriptióját megtekintve tudhattak meg bővebb információkat a jobbágyságról. A foglalkozás keretében a diákok megismerkedhettek Szatmár vármegye 19. századi nemességi összeírásával. Az iratbemutatás végén a 20. századi állami anyakönyvek dokumentumaiba és a családfakutatásba nyerhettek betekintést.

A program raktárlátogatással és a levéltár földszintjén berendezett, Szabolcs és Szatmár vármegyék céhes iparának korszakát idéző kiállítás megtekintésével zárult.

 

 

Utolsó frissítés:

2023.02.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges