Jelenlegi hely

"Itt repül a kismadár!"

2016.05.20.

Különleges délutánt ajándékozott nekünk az életéről szóló beszélgetéssel a 98 éves Hammel József, akinek fotóiból néhányat nemsokára közkinccsé teszünk.

Hammel József Karcagon született 1918-ban. Hetedik gyerek volt, aki követhette volna a cseh származású úri szabó édesapja hivatását, de inkább a fényképészinasságot választotta. A gyerekkor számos pillanata még ma is élénken él benne, és szívesen megosztja emlékeit az érdeklődőkkel. A háborúban a repülős felderítőknél szolgált, ő is egyike volt azoknak, akik először láthatták a cellulózról kibontakozó titkos felvételeket. A hadifogságból hazatérve Debrecenben, majd Nyíregyházán dolgozott mint korrektor és fotós a helyi újságok szerkesztőségében. Számos felvétele maradt meg, amelyet a Jósa András Múzeumnak ajándékozott. 1957-ben a megyei tanács szociális osztályának kérésére fotósorozatot készített a megyebeli cigányság életéről. Ezeket a képeket készítjük elő kiadásra az NKA támogatásával. A fotóalbum bevezetőjét két elismert szakember, Nagy Pál és Szuhay Péter írja. Reméljük, hogy találunk forrást a nyomdaköltség fedezéséhez, és hamarosan megjelenhet könyv alakban is.

A Hammel Józseffel folytatott beszélgetés oral history-gyűjteményünkbe kerül. Hammel úrnak jó egészséget és még hosszú életet kívánunk szeretett családja körében! 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges