Jelenlegi hely

Ismerkedés a levéltárral - A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai a levéltárban

2022.11.28.
Intézményünk rendszeresen tart levéltár-pedagógia foglalkozásokat és interaktív órákat, amelyeken bevezetjük a tanulókat a levéltár rejtelmeibe. 2022. november 21-én az MNL Hetedíziglen programjának keretében a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 7. osztályos tanulói látogattak el hozzánk tanáruk, Kerekes Attila kíséretében.

A foglalkozás középpontjában az élményalapú tanulás, iratanyagokkal való ismerkedés állt, amely során betekintést nyerhettek egy levéltáros munkájába is. A diákok három csoportot alkotva, interaktív feladatok segítségével ismerhették meg a levéltár által őrzött iratokat, s a több helyszínen tartott bemutató révén magát az épületet, így a raktárakat és a kutatótermet is. Intézményünk munkatársai több eredeti dokumentum bemutatásával hozták közelebb a történelmet a gimnázium tanulói számára.

Garas Norbert vezetésével megtekintették az egyik raktárhelyiséget, valamint megismerkedhettek a levéltárosi munka egyes fázisaival. A nyíregyházi családok kutatásához sok érdekes adalékkal szolgáló eredeti, 19. századi jegyzőkönyvekbe is beleolvashattak, melyekhez egy izgalmas feladatot is kaptak: egy 1889-es és egy 1892-es jegyzőkönyv szövegéből kellett kikeresniük, hogy ki volt Nyíregyháza polgármestere az adott évben. A feladványt mindannyian sikeresen megoldották.

Papp Levente segítségével az anyakönyvekkel, a levéltár nemesi irataival és azok mutatóival ismerkedhettek meg a fiatalok. Megtudhatták azt is, hogy ezek hogyan kapcsolódnak a családfakutatáshoz.

Veres Tünde a különböző íráshordozókról tartott ismertetőt a diákok számára, akik hallhattak a kínai és európai papírgyártás rejtelmeiről és megismerhették a rongypapír készítésének állomásait. Mindemellett megtudhatták, hogyan készítették ki a különböző állatbőröket, amely folyamat végén a mesterek már pergament vehettek kezükbe. Ehhez kapcsolódóan a szemléltetéssel egybekötött foglalkozáson a tanulók a pecsétkészítéssel és annak különböző formáival ismerkedhettek meg.

 

Utolsó frissítés:

2022.11.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges