Jelenlegi hely

Hetedíziglen – ismerkedés a levéltárral

2022.10.24.
Hetedíziglen programunk keretében a Nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda 6. osztályos tanulói látogattak el levéltárunkba, tanáraik Baranyiné Adamovics Zita és Takács Zsolt Gusztáv kíséretében. A diákok egy interaktív levéltári óra keretein belül pillanthattak be a „titkok tárába”.

A gyerekek három csoportot alkotva, különböző helyszíneken, játékos feladatokon keresztül ismerhették meg a levéltár iratait és nyerhettek betekintést a levéltárosi munkába. A tanulók számos eredeti dokumentumot is kézbe vehettek, ezzel megvalósulhatott az élménypedagógiai alapú tanulás.

Garas Norbert vezetésével megtekintették az egyik raktárhelyiségét. Megismerkedhettek a levéltárosi munka egyes fázisaival és kipróbálhatták a dobozok összehajtogatását, valamint az őrjegyek kitöltését és használatát. A vállalkozó kedvűek pedig a nyíregyházi családok kutatásához sok érdekes adalékkal szolgáló egyik eredeti, 19. századi jegyzőkönyvébe is beleolvashattak.

Papp Levente a levéltár kutatótermében a családfakutatás alapjaiba vezette be a fiatalokat. Megismerkedtek játékos formában az anyakönyvekkel, betekinthettek egy nemesi mutatókönyvbe és egy nemességigazoló iratba is.

Az íráshordozók fajtáiról Veres Tündétől hallhattak ismertetőt a diákok. A szemléltetéssel is egybekötött bemutatón a tanulók a papírkészítés elméleti rejtelmeibe is betekintést nyertek, továbbá a pergamen készítéséről és a nemesi családok „kincseiről” és a címereslevelekről is sok érdekességet tudhattak meg.

 

Utolsó frissítés:

2022.10.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges