Jelenlegi hely

Emlékezzünk!

2018.05.28.
A megyebeli holokauszt megemlékezések alkalmából ajánljuk szíves figyelmükbe a szabolcsi, szatmári és nyíregyházi zsidóságról megjelent kiadványainkat, valamint adatbázisunkat.

A nagyhalászi Hevra-könyv

A levéltár kötetei között van egy könyv, amelyet szépen rajzolt lapjai miatt többen megcsodáltak, de elolvasni senki nem tudta. Raj Tamás ny. országos főrabbi szakértelmének és munkájának köszönhetően azonban fény derült a titokra: a kézirat a 20. század elején készült Nagyhalászban, a helyi jótékonysági és temetkezési egyleti (Chevra Kadisa) elhunyt tagjai neveinek megörökítésére. A színpompás, magyaros-népies illusztrációk az elhunytak foglalkozására vagy nevének jelentésére utalnak: a borbély nevéhez tükröt és fésűt, a kocsmároséhoz boroshordót, a suszteréhoz csizmát, a vízhordóéhoz gémeskutat rajzoltak. A kéziratos könyvhöz több oldalas, héber és jiddis nyelvű bevezetés és szervezeti szabályzat is tartozik. A kalligrafikus héber kézírással írt és színes népi ábrákkal illusztrált kézirat Raj Tamás magyar és angol nyelvű bevezető tanulmányával és magyarázataival együtt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár kiadványaként a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakmai Kollégiumának támogatásával jelent meg.

Elérhetősége: https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_37_Hevra/?pg=2&layout=s

 

Tanú vagyok

A szerző, a Nyíregyházán élő Kovács László 1944–1945-ben gyerekként élte át a koncentrációs táborok poklát, családtagjainak, szeretteinek, barátainak pusztulását. 70 évesen, saját jegyzetei, a kor dokumentumai és túlélő társai visszaemlékezései segítségével idézi fel a történteket. A megrendítő és szörnyű élményeket függelék követi, amely az események megértéséhez szükséges információkat, képeket, térképeket tartalmazza.

Elérhetőségei:

/mnl/szszbml/hirek/tanu_vagyok

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_32_Tanu/?pg=0&layout=s

 

A nyíregyházi zsidóság pusztulása

A holokauszt 60. évfordulójára megjelent kötetben Nagy Ferenc c. levéltár-igazgató, szerkesztő a Nyíregyházán élt zsidó lakosságot mutatja be a történeti áttekintést adó bevezető tanulmány, illetve az azt követő forrásközlés segítségével. A levéltári dokumentumok mellett nyilvánosságot kap a kötet révén az a nagy érdeklődésre számot tartó, 4753 nevet tartalmazó lista, amely 1944 áprilisában készült. A kötetet angol nyelvű rezümé zárja.

Elérhetőségei:

/mnl/szszbml/hirek/a_nyiregyhazi_zsidosag_pusztulasa

https://library.hungaricana.hu/hu/view/SZSM_Kozl_33_NyiregyhaziZsidosag/...

 

Szatmár vármegye zsidósága

Halmos Sándor rabbi és tanár a levéltár és a Barankovics István Alapítvány közös kiadásában megjelent kötetében a kronológiát követve tárgyalja a történelmi Szatmár megye zsidóságának történetét a honfoglalástól a vészkorszakig, majd külön fejezetben a holokausztot és annak közvetlen előzményeit. Külön szól a térség nagyobb településeiről, Sok hasznos információ található a községi adattárban is. A kötetet a holokauszt áldozatainak névsorát tartalmazó függelék, gazdag irodalomjegyzék és jó néhány kép teszi teljessé.

Elérhetőségei:

/mnl/szszbml/hirek/szatmar_varmegye_zsidosaga

https://library.hungaricana.hu/en/view/SZSM_Tan_16_Zsidosag_2008/?pg=0&l...

 

Holokauszt - Memento (adatbázis)

A holokauszt 70. évfordulójára készült adatbázissal emlékezünk azokra a zsidó honfitársainkra, akiket Szabolcsból, Szatmárból, Beregből hurcoltak el és nem élték túl a megpróbáltatásokat. Együtt érzünk mindazokkal, akiknek lelkén mély sebeket ütöttek a borzalmak, akik nem térhettek vissza soha többé szülőföldjükre, lakóhelyükre, akik elvesztették szeretteiket. Az emlékek megőrzéséhez, a múlt megismeréséhez nélkülözhetetlen források közzétételével szeretnénk hozzájárulni.

A Civil Alap Magyar Holokauszt Emlékév 2014. pályázata által támogatott adatbázisunk több részből áll. A Memento link virtuális emlékoszlop. A dr. Vinnai Győző kormánymegbízott, országgyűlési képviselő és Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnök védnökségével, valamint a Nyíregyházi Zsidó Hitközség támogatásával összeállított jegyzékhez a települések nyújtottak segítséget. A térképen piktogrammal jelölt helyek listájában a holttá nyilváníttatott és a halotti anyakönyvekbe bejegyzettek olvashatóak. A névsor a jövőben remélhetőleg további településekkel bővül majd. A zsidó emlékek gyűjteményében szabolcsi temetők, zsinagógák és üzletek képei találhatóak. A forrásválogatásban igyekeztünk közreadni azokat az iratokat, amelyek bemutatják a szűkebb régió zsidóságának életét és az 1944-es eseményeket. Levéltárunk fondjai mellett közlünk iratot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára és Hajdú-Bihar Megyei Levéltára anyagából, valamint a Kárpátaljai Állami Levéltár dokumentumaiból is. A kutatás folytatódik, így újabb és újabb forrásokkal gazdagodik majd a válogatás. A zsidóság múltjának és a holokauszt történetének mind szélesebb körű megismeréséhez szeretnénk hozzájárulni könyv- és linkajánlónkkal, valamint azzal a levéltári szakkönyvtárunkban megtalálható könyvekről készített bibliográfiával is, amely a könyvészeti leíráson túl teljes terjedelmében olvashatóvá teszi a közreadható munkákat, vagy megadja a könyvismertetők elérhetőségeit.

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség honlapján folyamatosan bővül a lista a legújabb kutatási eredményekkel.

Utolsó frissítés:

2018.05.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges