Jelenlegi hely

Az Év Levéltára 2015

2015.11.25.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete által négy éve alapított Év Levéltára vándordíjat a 2015. november 23-i budapesti átadón levéltárunk vehette át.

Az ünnepélyes rendezvényen Tyekvicska Árpád, az egyesület elnöke, Závogyán Magdolna, az EMMI helyettes államtitkára és dr. Mikó Zsuzsanna, az MNL főigazgatója mondott köszöntőbeszédet. A kuratóriumi döntést dr. Szögi László ismertette. A díj átadását követően Zsidi Vilmos, az egyesület titkára, a rendezvény levezető elnöke levéltárunknak adta meg a lehetőséget a bemutatkozásra. A Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeként a keleti határ mentén, Szabolcs-Szatmár-Beregben működő megyei levéltárunk munkájának bemutatásához vendégeket is hívtunk: Bacskai József helyettes államtitkár korábbi megbízatása idején, beregszászi, majd ungvári főkonzulként tett sokat a Beregszászban lévő Bereg, Ung, Ugocsa, Máramaros megyei anyag és a levéltár épületének megmentéséért. A közös múlt számunkra is fontos forrásaival kapcsolatos közös feladatainkról, munkáinkról szólt Miszjuk Mihajlo, a Kárpátaljai Állami Levéltár igazgatója és helyettese, Kutassy Ilona. A Nyíregyháza testvérvárosa, Iserlohn levéltárával kialakított tudományos kapcsolatról és a jövőbeli lehetőségekről dr. Barabás László, Ausztria tiszteletbeli konzulja beszélt röviden. Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Ulrich Attila alpolgármester a levéltárral kapcsolatos gondolatait, élményeit osztotta meg a hallgatósággal. A megyei levéltárakból, az MNL Országos Levéltárából, valamint Budapest Főváros Levéltárából érkezett levéltáros kollégáknak, illetve a közönség soraiban helyet foglaló kutatóinknak, iratajándékozóinknak bemutattuk az ünnepi alkalomra Andrikó Gergely, Bánszki Hajnalka és Nagy Dóra által készített prezentációt. A levéltár sajátosságairól Kujbusné Mecsei Éva igazgató, a pályázatokról Bánszki Hajnalka igazgatóhelyettes szólt. Az év elején záródott TIOP-projekt jelentőségét Galambos Sándor ecsetelte, bemutatva a szolgáltató levéltári csoport munkáját is. A belső feldolgozó munkát  Henzsel Ágota, a külső iratképzőkkel kapcsolatos tevékenységet Gottfried Barna vázolta, közművelődési eredményeinket Nagy Dóra foglalta össze. A program zenei élménnyel záródott: Oláh Enikő adott elő egy részletet Puccini Pillangókisasszonyából.

A rendezvény, amelyen részt vett levéltárunk szinte minden munkatársa, vendéglátással záródott, amelyen a helyi hungarikumok mellett a jelenlévők megkóstolhatták kolléganőink finom süteményeit is. A családias-baráti napot szép élményként őrizzük az egy évig levéltárunkban kiállított díjjal.

 

 

 

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges