Jelenlegi hely

Adatbázis az 1956-os megtorlás során halálra ítéltek pereiről

2021.10.22.
A perek56 elnevezésű internetes oldalra kattintva egy adatbázist találunk, melynek célkitűzése az 1956-os forradalmi eseményeket követő megtorló perek bemutatása és az, hogy a megtorlás áldozatainak emléket állítson. Az adatbázis a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, a Kúria és a Legfőbb Ügyészség szakembereinek kooperációjával jött létre 2018-ban.

Az adatgyűjtemény az 1956-os megtorló perek során halálra ítéltek pereit tartalmazza. A keresés menüpontra kattintva egyaránt lehetőség nyílik a vádlottak, nyomozók, ügyészek és bírók neveire is keresést indítani, de konkrét perekre is rákereshetünk az adatbázisban. Egy-egy per esetében a levéltári iratokból kinyerhető legtöbb információ betáplálásra került. A perekben résztvevő személyeken és különböző eljárási időszakok adatain túl mindegyik per esetében található egy rövid leírás, amely az adott ügy lényegét hivatott összefoglalni. Jelenleg az adatbázisba 167 per, 1114 vádlott, 857 nyomozó, 186 ügyész 72 tanácsvezető bíró, 51 ülnök, népbíró, bíró és 231 kivégzett adatai kerültek bevitelre.

Az perek56 elnevezésű honlapon az érdeklődők és a kutatók a keresési lehetőségeken túl találnak egy részletes leírást az adatbázisról, illetve az ’56-os eseményeket követő megtorlásról is olvashatnak. A weboldal és az adatgyűjtemény használata megkerülhetetlen a korszak kutatói számára. Az itt található információk rendkívül hasznosak politikai - és igazgatástörténeti, illetve társadalomtörténeti szempontból is, és nem utolsó sorban egy-egy biográfia elkészítéséhez is szolgálhatnak forrásként. Az 1956-ot követő szomorú események is részét képezik közös történelmünknek és a nemzeti emlékezetünknek. Ezek ápolásában és megértésében is segít a fent bemutatott adatgyűjtemény.

Az adatbázis elérhetősége: perek56.hu

 

Garas Norbert

Utolsó frissítés:

2021.11.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges