Jelenlegi hely

1956 a források tükrében

2015.11.11.

Az 1956-os forradalomra emlékezve ajánljuk figyelmükbe kiadványainkat.

FAZEKAS ÁRPÁD: RÁCZ ISTVÁN EMLÉKEZETE. FORRADALOM NYÍREGYHÁZÁN

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai. Tanulmányok, 10. Nyíregyháza, 2001.

A szerző nyugdíjas orvos, lelkes helytörténetkutató. Ebben a munkájában Rácz István tanárra emlékezik, aki 1956. október 26-tól november 3-ig volt Nyíregyházán a Városi Munkástanács elnöke. A forradalom leverése után bebörtönözték, szabadulását követően nem taníthatott, csak segédmunkásként dolgozhatott. A Rácz gyermekek által őrzött 33 oldalas visszaemlékezés, önéletrajz, a börtönben készített vázlatok, versek segítségével megrajzolt portré méltó emléket kíván állítani a város forradalmár vezetőjének.

http://www.szabarchiv.hu/drupal/racz-istvan-emlekezete

AZ 1956-OS MAGYAR MENEKÜLTEK ÜGYE ISERLOHNBAN. Szerk. Galambos Sándor

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai. Közlemények, 35. Nyíregyháza, 2006.

A kötetben az 1956-os magyar forradalommal és szabadságharccal kapcsolatban 1956 november eleje és 1957 január vége között a német Iserlohn városban keletkezett dokumentumok kapnak helyet. Három forrástípust közlünk: újságcikkeket, a helyi tanács testületeinek a témára vonatkozó jegyzőkönyvi bejegyzéseit és egy rövid naplórészletet. A város polgárai rövid időn belül jelentős pénzösszeget, sok ruhát és élelmiszert gyűjtöttek össze. Az iserlohniak néhány magyarországi menekültet is befogadtak.

In den Band sind Dokumente zur Revolution und zum Freiheitskampf des Jahres 1956 in Ungarn aufgenommen, die zwischen Anfang November 1956 und Ende Januar 1957 in der Stadt Iserlohn entstanden sind. Die Dokumente dreier Quellentypen werden veröffentlicht: Zeitungsartikel, Protokolleinträge des örtlichen Rates über das Thema und ein kurzer Tagebuchauszug. Die Bürger der Stadt sammelten in kurzer Zeit eine beachtliche Geldsumme, viele Kleidungsstücke und Lebensmittel. In Iserlohn wurden einige Flüchtlinge aus Ungarn aufgenommen.

http://www.szabarchiv.hu/drupal/az-1956-os-magyar-menekultek-ugye-iserlohnban

 

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARC KÁRPÁTALJAI DOKUMENTUMAI. Vál., közread. és a bev. tanulmányt írta Váradi Natália; szerk. Galambos Sándor

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltár Kiadványai. Közlemények, 43. Nyíregyháza, 2012.

A kötet olyan forrásokkal mutatja be az 1956-os forradalom kárpátaljai eseményeit, amelyeket eddig kevesen forgathattak. A KGB levéltárában őrzött iratok segítségével nemcsak a korabeli történésekbe, hanem a rendszer működésébe is bepillantást nyerhetünk.

http://www.szabarchiv.hu/drupal/node/35483

A kötetek teljes terjedelmükben egyéb más, az 1956-os forradalom eseményeit feldolgozó írásokkal együtt olvashatóak http://archivportal.arcanum.hu

 

 

Utolsó frissítés:

2015.11.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges