Állományvédelmi tevékenység

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltár állományvédelmi tevékenysége - Restaurálás és konzerválás

A Magyar Országos Levéltárban 1949-ben kezdődött a levéltári iratok restaurálása. A kezdetben néhány munkatárssal működő műhelyt az 1956-os tragikus tűzvész pusztítása után fokozatosan kibővítették: további új műhelyt alakítottak ki és megkétszerezték a létszámot.

Az Állományvédelmi osztályon jelenleg 21 szakember dolgozik, akik között 14 jól képzett restaurátor, négy speciális gyakorlattal rendelkező könyvkötő és három vegyész feladata az intézmény több, mint 70.000 iratfolyómétert kitevő gyűjteményének állományvédelmi felügyelete és kezelése.

A levéltár saját anyagain kívül, korlátozott mennyiségben, más intézmények számára is végez önköltséges szolgáltatás keretében restaurálási munkát. Az osztály fontos és ismétlődő feladata a társintézmények számára adott ingyenes szaktanácsadás és a levéltárosok állományvédelmi képzése. A tevékenység két fő területe a megelőző intézkedések kidolgozása, azok megvalósítása az iratok károsodásának elkerülése érdekében, valamint konzerváló és restauráló kezelések végzése.

A két restauráló műhelyben és a kötészetben a hagyományos levéltári iratok minden fajtáját kezelik: papír és pergamen okleveleket; pecséteket; merített papírra és gépi papírra írt kéziratokat, nyomtatványokat; térképeket és tervrajzokat; grafikákat; kézírásos és nyomtatott köteteket, az utóbbi időben, fotográfiai anyagokat is. Noha a géppel olvasható levéltári iratok kezelésével nem foglalkoznak, élettartamuk meghosszabbítása érdekében az állományvédelmi felelős felmérte mennyiségüket, állapotukat és csomagolásukat, továbbá javaslatot dolgozott ki használati és őrzési körülményeik javítására.

A hagyományos és az újabb restaurálási módszereket egyaránt használják az osztályon dolgozó szakemberek. Rutinszerűen alkalmazzák például a gépi és kézi papíröntést, a pergamenöntést, a károsodott iratok kíméletes nedvesítését GoreTex vagy ultrahangos pára segítségével. A restaurálási módszerek megválasztásánál a minimális beavatkozás elvét követik, előnyben részesítve a természetes anyagok használatát és minél kisebb mennyiségű vegyszer alkalmazására törekszenek. Az utóbbi időszakban lehetővé vált a géppark felújítása, fejlesztése és új szakmai eszközök vásárlása. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik új eljárások bevezetésére, a restaurátorok munkájának megkönnyítésére.

A restaurálásról részletes, esetenként fotókat is tartalmazó dokumentáció készül, amit 2004 óta számítógépes adatbázisban rögzítenek. Bár állományvédelmi témájú tudományos kutatómunka nem folyik az Országos Levéltárban, a felszerelés lehetővé teszi az egyszerűbb anyagvizsgálatok és gyorsított öregítések elvégzését. 

A MNL állományvédelmi ajánlása ide kattintva letölthető pdf formátumban.

A savtalanítási projekt beszámolója ide kattintva letölthető pdf formátumban.

Az MNL vidéki tagintézményeiben szerzett állományvédelmi tapasztalatokról szóló dokumentum ide kattintva letölthető pdf formátumban.