Újabb levéltár-pedagógiai foglalkozások az MNL Somogy Megyei Levéltárában

2021.11.25.

 

A Kaposvári Szakképzési Centrum Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum ügyvitel-ágazatos diákjai először 2019 szeptemberében látogattak el tagintézményünkbe. Két alkalommal levéltár-pedagógiai foglalkozásokat tartottunk nekik és vezetéssel bejárhatták épületeinket.

 

A két esztendővel ezelőtt kezdődött kapcsolat 2021 őszén folytatódott. November 8-án a 11. évfolyamosok közül 27 diák, 16-án a 12. évfolyamból 11 fő vett részt kísérőtanáraikkal, Kissné Gerhát Erikával és Csománé Márkovics Ibolyával a Kiss Norbert Péter főlevéltáros, igazgatóhelyettes által tartott „Az irattártól a levéltárig” című levéltár-pedagógiai órákon. A tanulók ennek során megismerkedhettek a levéltári és irattári alapfogalmakkal, az irat útjával az irattártól a levéltárig, valamint az iratkezelési rendszerekkel. A foglalkozások után a diákoknak egy rövid séta során bemutattuk levéltárunk raktárait, iratgyűjteményeit. Az érdeklődők többek között megtekinthették az 1526 előtti okleveleinket (amelyeket Polgár Tamás levéltár-igazgató tárt eléjük), a vármegyei közgyűlési jegyzőkönyveket, az egyházi anyakönyveket, az elemi iskolai iratokat, valamint a térképgyűjteményünket.

 

A két intézmény közti kapcsolat nyomán a jövőben is hasonló képzéseket szándékozunk tartani a középiskola diákjainak. Igény esetén az oktatási modult más tanintézmények tanárai és diákjai számára is hozzáférhetővé tesszük.

 

 

 

Récsei Balázs

 

{C}{C}{C}{C}{C}{C}

Utolsó frissítés:

2021.12.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges